videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Amidžić ispoštovao odluku o finansiranju, ali blokirao novac za tehničke izmjene

Kriza na bh. političkoj sceni dobila je novi zaplet. Državni ministar finansija Srđan Amidžić ispoštovao je odluku visokog predstavnika, pa izdvojio novac za predstojeće Izbore. Ali na računu CIK-a iznos znatno manji od očekivanog. Nedostaje više od 25 miliona maraka, a uplaćeni iznos dovoljan je samo za izbore na području Federacije. Razlog za takav potez jasan je nakon Dodikove najave da će do 20. aprila na snazi biti izborni zakon Republike Srpske. Smetaju li vladajućima u ovom entitetu odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta ili fer i pošteni izbori?

Novac odobren, iznos nedovoljan. Dok kreiraju RIK, Amidžić je izdvojio sredstva za CIKBiH za provođenje lokalnih izbora. Nepriznavanje visokog predstavnika i njegovih odluka u priči, a na djelu druga slika. Državni ministar finansija iz SNSD-a Srđan Amidžić postupio je u skladu s OHR-ovim izmjenama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine. Od Amidžića odgovor i pravdanje da nije udovoljio zahtjevu CIK-a, niti nametanju izmjena Izbornog zakona. Iz budžeta je na račun CIK-a izdvojena suma dovoljna samo za izbore u Federaciji.

“Nametnutim izmjenama Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine je dužno u potpunosti udovoljiti budžetskom zahtjevu CIK-a BiH, koji je za 2024. godinu iznosio 33.658.000 KM. Toliko je potrebno ako bi se udovoljilo onima koji bi da sprovedu odluke Schmidta, jer su veća sredstva potrebna za nabavku određene opreme. U instrukciji o privremenom finansiranju obezbijeđeno je 7.418.000 KM", naveo je Amidžić.

Novi izbori - priča ista. Novac za raspisivanje izbora je upitan, pa dođe u posljednji čas. Tehničke izmjene Izbornog zakona iznjedrile su poštene izbore i političku krizu. Tenzije ne jenjavaju, finansiranje izbora je pod znakom pitanja.

Rok od sedam dana da budu poništene Schmidtove odluke istječe sutra. Odredili su ga vladajući iz RS-a pod palicom Milorada Dodika, a izignorisali domaći partneri i evropski zvaničnici.

“Ozbiljno su se zaigrali političari u RS-u s idejom i planom da provode neke paraizbore. Sredstva će sigurno biti obezbjeđena u punom iznosu. Izbora u Bosni i Hercegovini će biti”, poručuje predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

A dok se čeka puni iznos, vladajući u RS-u čekaju odgovor na ultimativni rok. Za to vrijeme Dodik ide dalje i reda nove najave. U političkoj kuhinji RS-a sprema se novi izborni zakon. Završni začin - potpis lidera RS-a krajem mjeseca.

“Mi ćemo donijeti naš zakon i provesti izbore po našem zakonu i on će biti usvojen najkasnije do 20. aprila”, istakao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Mislim da je to jedna avantura i mislim da je potrebno da sjednemo raditi i napravimo iskorake za koje smo dokazali da su mogući”, smatra predsjednik NS-a Edin Forto.

Mogući, ali za sada daleko. Država koalicija je pod upitnikom, a s njom i nastavak našeg evropskog puta. Iskoračili ka otvaranju pregovora, pa naprasno stali. U Briselu obećan Zakon o Sudu - ostao na obećanju, ostale reforme na čekanju. Funkcionisanje vlasti, finansiranje, a samim tim i održavanje izbora trenutno je upitno. Slika je ovo Bosne i Hercegovine nakon zelenog svjetla Evropskog vijeća.

federalna.ba

Srđan Amidžić CIK BiH Christian Schmidt
Lokalni izbori SNSD Christian Schmidt
0 20.05.2024 16:40
Christian Schmidt
0 19.05.2024 13:07
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08
CIK BiH SIP BiH Mostar skeneri
0 18.05.2024 12:15
SNSD Izborni zakon RS Izborni zakon BiH Christian Schmidt
0 16.05.2024 20:27