Alonso kritikovao FIA i pohvalio rad Aston Martina
(Izvor: Ilustracija)

Alonso kritikovao FIA i pohvalio rad Aston Martina

Vozač Aston Martina Fernando Alonso kritikovao je Međunarodnu automobilsku federaciju (FIA) zbog vođenja situacije u vezi sa njegovim kažnjavanjem, a zatim i povlačenjem kazne u trci Formule 1 za Veliku nagradu Saudijske Arabije. Pohvalio je svoju ekipu za dobro obavljeni posao. Alonso je u trci u nedjelju u Jeddah u dobro vozio, zauzeo je treće mjesto, ali mu je ta pozicija oduzeta dodavanjem 10 sekundi na rezultat, zbog loše obavljenog stajanja prilikom prvobitne kazne.

Nakon te kazne George Russell iz Mercedesa je pomjeren na treće mjesto, a Alonso je završio na četvrtom. Russell je tada rekao da je kazna oštra, ali je prihvatio novi plasman.

Aston Martin se žalio na kaznu, pa je FIA nakon pregledanja snimaka sinoć vratila Alonsu treće mjesto. To je bio 100. plasman na podijum dvostrukog svjetskog šampiona Alonsa.

"Bio sam na podijumu, slikao sam se, uzeo trofej, slavio i sada imam tri boda manje", rekao je Alonso nakon trke.

"FIA se loše pokazala. Ne možete primjeniti kaznu 35 krugova nakon zaustavljanja u boksu. Imali su dovoljno vremena da nas obavijeste o kazni. Da sam to znao, možda bih stekao 11 sekundi prednosti u odnosu na bolid iza mene", dodao je 41-godišnji Alonso.

On je pohvalio dobar rad ekipe u Jedda.

"Kako sjajan tim imamo i brz bolid. Ponosan sam na vas iz Aston Martina, moj 100. podijum", naveo je Alonso.

federalna.ba/Beta

Fernando Alonso
Fernando Alonso Aston Martin
0 16.05.2023 10:13
Fernando Alonso
0 31.03.2023 08:54
sport Formula 1 Fernando Alonso Aston Martin
0 01.08.2022 11:18