Akcije Twittera pale za 5% nakon što je Musk odustao od kupovine
(Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Akcije Twittera pale za 5% nakon što je Musk odustao od kupovine

Vrijednost akcija Twittera smanjena je za oko 5 posto prije otvaranja američke berze u ponedjeljak nakon što se milijarder Elon Musk povukao iz ugovora o kupovini društvene mreže vrijednog 44 milijarde dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Cijena akcije pala je za 4,9 posto na 35 američkih dolara u 8.00 EDT (12.00 GMT), a vrijednost na zatvaranju berze u New Yorku u petak je iznosila je 36,81 dolara.

Tržišna vrijednost kompanije pala je na oko 28,1 milijardu dolara uz gubitak od oko 1,4 milijarde dolara.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk objavio je kasno u petak da se povlači iz ugovora o kupovini Twittera, navodeći kao razlog nedostatak informacija o lažnim nalozima. Twitter, međutim, kaže da će tužiti Muska kako bi ispoštovao ugovor.

U maju je Musk izjavio da se dogovor o kupovini ne može pokrenuti dok se ne razjasne informacije o lažnim nalozima.

Twitterov upravni odbor jednoglasno je 21. juna savjetovao akcionare da odobre Muskovu ponudu.

Musk je 16. juna rekao da želi da Twitter ima milijardu korisnika, a nagovijestio je otpuštanja na svom prvom sastanku sa radnicima kompanije i ponovio zahtjev za plaćanje pretplata, tvrdeći da bi korisnicima trebalo naplatiti da bi bili informisani i odobreni.

Elon Musk odustao od kupovine Twittera

Američki milijarder Elon Musk, osnivač kompanija Tesla i SpaceX, saopštio je da odustaje od ugovora o kupovini Twittera. Musk je odustao od ponude da za 44 milijarde dolara kupi kompaniju optužujući je da je odbila da dostavi informacije o lažnim nalozima. Twitter je odmah uzvratio i poručio...

federalna.ba/AA

Twitter Elon Musk dionice akcije
Leeds Saudijska Arabija Twitter
0 18.08.2022 09:16
Elon Musk Manchester United sport fudbal nogomet
0 17.08.2022 11:00