Zvizdić na Partizanskom spomen groblju: Od nadležnih očekujem djela, a ne riječi

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić posjetio je u petak devastirano Partizansko spomen groblje u Mostaru ustvrdivši kako je uputio inicijativu Vijeću ministara BiH da izdvoji 200 tisuća maraka za početak sanacije i izradu polomljenih kamenih cvjetova.

Dodao je kako svaka normalna osoba koja vidi ovakvo razaranje i devastiranje jednog od najljepših spomeničkih kompleksa "zanijemi i ostane bez teksta".

- Kao čovjek koji se bavi politikom mogu kazati da su ovo napravili nositelji fašističkih vrijednosti, oni koji su protiv europskih vrijednosti. Europa je utemeljena na principima antifašizma. Ovo nije uradila šačica ili grupica vandala i huligana, ovo je čin političke akcije i političke poruke osmišljen, kreiran, plaćen i organiziran od strane onih koji žele etnički čiste teritorije, koji ovime pucaju u bit i suštinu Mostara i Bosne i Hercegovine, koji ne žele europske vrijednosti i vrijednosti multikulturnoga društva – smatra Zvizdić.

Istaknuo je kako je ova devastacija čin urbicida te ozbiljan kriminalni akt jer je, kako navodi, prema Kaznenom zakonu Federacije BiH uništavanje nacionalnih spomenika kazneno djelo.

Od nadležnih policijskih i tužiteljskih organa Zvizdić očekuje da djeluju i pronađu počinitelje ovoga djela te da ih privedu pravdi.

- Kao arhitekt ostajem bez teksta kada vidim ovakvu devastaciju. Zamišljam te mlade ljude, desetine njih, koji u noći dolaze ovdje s maljevima te satima lome ploče na kojima su napisana imena ljudi koji su obranili ovaj grad i omogućili im da žive u ovome gradu – podvukao je on.

Zvizdić je još rekao kako od Gradske uprave Grada Mostara, gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća očekuje djela, a ne riječi.

- Djelo bi recimo bilo da se odmah organizira video zaštita i fizička zaštita ovoga područja, što bi osiguralo da se poslije njegove obnove ovakvo nešto nikada ne ponovi. Mi ćemo ovo Partizansko groblje obnoviti, kako smo to uradili i 2018. godine. Već sam uputio inicijativu Vijeću ministara da se izdvoji 200 tisuća maraka za početak sanacije i izradu polomljenih kamenih cvjetova – naglasio je on.

Ističe kako će u tomu vjerojatno sudjelovati i druge razine vlasti, ali i kako od veleposlanika Europske delegacije u BiH Johanna Sattlera očekuje da nađe način za sudjelovanje u obnovi Partizanskoga groblja.

- Ovom prilikom ga pozivam da iduće godine manifestaciju Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom planiraju održati upravo na ovo mjestu. Tako ćemo pokazati da i dalje želimo baštiniti vrijednosti antifašizma na kojima je ustvari utemeljena i Europska unija – zaključio je Zvizdić.

federalna.ba/Fena

Denis Zvizdić Partizansko spomen groblje
Denis Zvizdić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarna skupština BiH
0 01.12.2022 14:47
Denis Zvizdić Dnevnik D
0 03.11.2022 20:53
Denis Zvizdić Andrej Plenković Gordan Jandroković
0 15.09.2022 19:05