Zvizdić: Državna imovina je crvena linija ispod koje se nikada neće otići

Gost današnjeg izdanja Rezimea bio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kaže da nije neuobičajena žustra rasparava na Parlamentu BiH.

"Ono što je za mene bitno i što pokazuje dosadašnje uspješno funkcioniranje vladajuće koalicije na nivou BiH jeste rad Vijeća ministara koji je, za razliku od prošlog mandata, do sada uspio održati deset sjednica. U narednom periodu očekujemo i zakone vezane za evropske integracije, ekonomski razvoj, vladavine prava i uopće jačanje ambijenta u BiH."

Naglašava da koalicija nikada neće biti apsolutno stabilna na način da na parlamentima niko ne diskutuje.

"Ona je stabilna dok se drži osnovnih smjernica koje znače napredak BiH."

Zvizdić tvrdi da ne postoji dogovor "vama Republika Srpska, nama Federacija."

"Niti bi ga, barem sa stranke Trojke ili Osmorke bilo ko, bilo kada potpisao. Takav dogovor ne postoji. Mi ćemo i dalje vrlo aktivno predlagati akte, rezolucije, deklaracije, zakone itd., koji će značiti jačanje demokratskih načela BiH, vladavine prava i svih segmenata koji će značiti ukupni napredak BiH. Republika Srpska nije zasebna država, ona je samo administrativno-teritorijalna jedinica unutar BiH. Sve ono što se dešava na toj teritoriji naravno da interesuje mene iako živim na teritoriji FBiH."

Pojašnjava da je jedan od osnovnih zahtjeva Evropske komisije i EU da BiH osigura slobodu misli i izražavanja, slobodu medija jer je to temelj svakog demokratskog društva.

"Zbog toga je BiH prije 20 godina dekriminalizirala klevetu i sada pojedine političke partije pokušavaju da nas vrate desetine koraka unazad i da od demokratskog društva pretvore nas u društvo jednoumlja."

O prijedlogu zakona o sportu kaže: "Nažalost on nije usvojen zato što je kod stranaka koje imaju sjedište u RS-u prisutna jedna mantra da sve ono što se predlaže na nivou BiH jeste tzv. prenos nadležnosti sa entitetskog na državni nivo, što uopšte nije tačno."

Mit je najopasnija stvar koja je prisutna na Balkanu

Zvizdić smatra da su se politički predstavnici iz RS-a, posebno Milorad Dodik, značajno i u negativnom smislu promijenili kada je u pitanju odnos prema državi BiH.

"Pokušavaju da održe živom fikciju da je RS država. Ne mislim da su njihove namjere recimo identične mojim. Mislim da je mit najopasnija stvar koja je prisutna na Balkanu. Tako se i stvara mit o državotvornosti RS i svako malo Dodik prijeti otcjepljenjem ili podjelom BiH. Takve stvari treba shvatiti vrlo ozbiljno."

Smatra da bi, ukoliko se takve stvari nastave, visoki predstavnik trebao iskoristiti bonske ovlasti i djelovati protiv političara koji forsiraju antiustavne, protivzakonski prenos državne imovine.

Na pitanje zašto nije imenovana komisija za nadzor nad radom OSA-e odgovara: "To stvarno ne znam, ali nema govora da se tu raspada koalicija kao što su pojedini političari pokušali likovati na društvenim mrežama. Sastav svih komisija je usaglašen i izglasan na oba doma."

Kaže da nije iznenađen stavljanjem Osmana Mehmedagića na crnu listu SAD-a.

"To nazvati rezultatom tračeva po sarajevskim kafanama, kako se vrlo grubo i neargumentovano izrazio gospodin Izetbegović, je potpuna besmislica."

Zvizdić navodi da nije problem u SDA-u nego u njenom rukovodstvu.

Smatra da NiP ne smije dozvoliti nikome da se miješa u unutrašnje stvari BiH.

"Državna imovina je suštinska crvena linija ispod koje se nikada neće otići."

federalna.ba

Denis Zvizdić
Rezime Denis Zvizdić
0 23.05.2024 18:45
Tineke Strik Denis Zvizdić Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Parlamentarna skupština BiH
0 04.04.2024 16:41