Zvijezda "Ludih sedamdesetih" zbog silovanja osuđen na 30 godina zatvora
(Izvor: Getty Images)

Zvijezda "Ludih sedamdesetih" zbog silovanja osuđen na 30 godina zatvora

Glumac Danny Masterson, koji je glumio u seriji „Lude sedamdesete“, osuđen je u četvrtak na 30 godina doživotnog zatvora zbog silovanja dvije žene prije dvije decenije. Sutkinja višeg suda u Los Angelesu Charlaine F Olmedo izrekao je kaznu Mastersonu (47), nakon što je čula izjave žena o traumi i patnji koje su doživjele.

Kazna je izrečena nakon što je porota proglasila Mastersona krivim po dvije tačke optužnice za silovanje u maju. Suđenje, u kojem je sajentološka crkva u više navrata zauzimala središnje mjesto, označilo je rijetko krivično gonjenje holivudske ličnosti u #MeToo eri. Tužioci su tokom suđenja tvrdili da je Masterson, istaknuti sajentolog, iskoristio svoju ulogu u crkvi kako bi izbjegao odgovornost za napade.

Masterson je u četvrtak sjedio u sudnici u Los Angelesu u odijelu. Glumac, koji je u pritvoru od maja, posmatrao je žene bez vidljive reakcije dok su govorile. “Kada si me silovao, ukrao si od mene”, rekla je jedna žena koju je Masterson osudio za silovanje 2003. “To je ono što je silovanje, krađa duha.“

“Ti ste patetičan, poremećen i potpuno nasilan”, rekla je. “Svijet će biti bolji s tobom u zatvoru.”

Druga žena zbog koje je Masterson proglašen krivom za silovanje rekla je kako on "nije pokazao ni trunke kajanja za bol koji je nanio". Sutkinji je rekla: „Znala sam da mu je mjesto iza rešetaka radi sigurnosti svih žena sa kojima je dolazio u kontakt. Tako mi je žao, i tako sam uznemirena. Voljela bih da sam ga ranije prijavila policiji.”

Žene čije je svjedočenje dovelo do osude Mastersona rekle su da im je dao piće i da su se osjećale ošamućene ili su se onesvijestile prije nego što ih je nasilno silovao.

Napadi su se dogodili u Mastersonovoj kući u Hollywoodu 2003. godine, kada je bio Masterson bio na vrhuncu svoje slave u sitcomu Lude sedemadesete mreže Fox. Nedavno se pojavio u Netflix komediji The Ranch iz 2016. godine, ali je otpušten kada je u martu 2017. otkriveno da je pod istragom policije Los Angelesa zbog silovanja.

Slučaj je pokrenut prošle godine, a Masterson se suočio sa tri tačke optužnice za silovanje, ali početna porota nije uspjela donijeti presudu i sudija je poništio suđenje. Tužioci su ponovo sudili Mastersonu po sve tri tačke ranije ove godine. U maju je porota od sedam žena i pet muškaraca proglasila Mastersona krivim po dvije tačke nakon sedam dana vijećanja. Nisu mogli donijeti presudu po trećoj tački, odnosno da je Masterson silovao i dugogodišnju djevojku.

Sudija je glumcu izrekao kaznu nakon što je odbio prijedlog odbrane za ponovno suđenje. Odbrana je tražila da se kazne za dvije osuđujuće presude izvode istovremeno i tražila kaznu od 15 godina doživotnog zatvora. Tužilaštvo je tražilo punu kaznu od 30 godina doživotne kazne na koju je Masterson imao pravo.

"Na njegov život će uticati ono što danas odlučite", rekao je Mastersonov advokat Shawn Holley  sudiji prije izricanja presude. “I život njegove devetogodišnje kćerke, koja mu znači sve, kao i on njoj.” Holley je tvrdio da je Masterson "živio uzoran život".

Tužioci su tvrdili da je Masterson iskoristio svoju istaknutost u sajentološkoj crkvi – čiji su članovi u to vrijeme bile i sve tri žene – kako bi izbjegao posljedice decenijama nakon napada.

Žene koje su ga tužile, a koje su i same bivši članovi, kažu da ih je crkva godinama obeshrabrivala da kontaktiraju policiju. Svjedočili su da im je, kada su ga prijavili sajentološkim zvaničnicima, rečeno da nisu silovane, da su same prošli kroz etičke programe i da su upozorene da ne idu u policiju da prijave člana tako visokog položaja. Jedna od žena je rekla da su je izbjegavali i progonili zbog toga.

Crkva je u saopćenju nakon presude navela da su "svjedočenja i opisi sajentoloških vjerovanja" tokom suđenja "jednoobrazno lažni".

"Crkva nema politiku koja zabranjuje ili obeshrabruje članove da prijave kriminalno ponašanje bilo koga - sajentologa ili ne - policiji", navodi se u saopštenju.

Masterson nije svjedočio, a njegovi advokati nisu pozvali svjedoke. Odbrana je tvrdila da su činovi bili sporazumni i da su pokušali diskreditirati priče žena naglašavajući promjene i nedosljednosti tokom vremena, za koje su rekli da pokazuju znakove koordinacije među njima. On ostaje pri svojoj tvrdnji o nevinosti i njegovi advokati planiraju uložiti žalbu.

U izjavi nakon izricanja presude, okružni tužilac Los Angelesa, George Gascón, rekao je da je "pravda konačno zadovoljena".

"Nadam se da će im ova presuda donijeti mir i da će njihova hrabrost biti primjer drugima", rekao je. “Jedan od mojih glavnih prioriteta je osigurati da Los Angeles više ne bude lovište za holivudsku elitu koja se osjeća da ima pravo da plijeni žene.”

federalna.ba/The Guardian

Danny Masterson presuda silovanje
Sean Diddy Combs optužba silovanje
0 24.11.2023 11:19
Selmo Cikotić presuda
0 14.11.2023 12:49
Ivica Mišković silovanje bijeg bjegunac potraga
0 08.11.2023 17:52
presuda žalbe Fadil Novalić i drugi
0 02.11.2023 15:45