Zvaničnik: Ukrajina je značajno povećala upotrebu domaćeg oružja i vojne opreme

Zvaničnik: Ukrajina je značajno povećala upotrebu domaćeg oružja i vojne opreme

Ukrajina je značajno povećala upotrebu domaćeg oružja i vojne opreme, izjavio je u četvrtak visoki vojni zvaničnik, dok Kijev ima za cilj da postane samodovoljniji u jeku slabljenja zapadne vojne pomoći.

Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajinu da ojača domaću namjensku industriju dok se bori da odvrati dvogodišnju invaziju Rusije i suočava se s potencijalnim rezovima vojne pomoći iz SAD-a, njenog najvećeg saveznika.

Zamjenik ministra odbrane Ivan Havriljuk kazao je da je 46 tipova opreme domaće proizvodnje poslano u oružane snage tokom prva dva mjeseca 2024. godine, što je količina za koju je rekao da je "značajno viša" nego u istom periodu prošle godine.

- Činimo sve što možemo kako bi Ukrajina vremenom postala što je moguće samodovoljnija u obezbjeđivanju vojnih snaga neophodnim oružjem - navodi on u saopćenju.

Havriljuk je također pozvao strane partnere Kijeva da povećaju ulaganja i učešće u zajedničkoj proizvodnji s ukrajinskim firmama.

Ukrajina je potpisala desetke ugovora o zajedničkoj proizvodnji ili razmjeni tehnologije sa zapadnim saveznicima.

Njemačka vojna kompanija Rheinmetall, jedan od najvećih svjetskih proizvođača artiljerije i tenkovskih granata, saopćila je ovog mjeseca da će otvoriti fabriku municije u Ukrajini.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov kazao je u nedjelju da oko 50 posto isporuka oružja od ukrajinskih partnera kasni, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ukrajina