Žunić: Saobraćajna kultura se gradi godinama

Saobraćajne nesreće, nažalost, čest su prizor na bh. cestama. Nedostatak svijesti o važnosti poštivanja propisanih mjera i loša putna infrastruktura dodatno uzrokuju nesreće koje svakog dana odnose živote.

Inženjer saobraćaja Aladin Žunić kaže da Unsko-sanski kanton i dalje visoko kotira po broju saobraćajnih nesreća.

"Ono što je možda pozitivna stvar jeste da je broj poginulih u saobraćajnim nezgodama ove godine u padu. Loši saobraćajni uvjeti, loša saobraćajna edukacija, nedovoljne kontrole, nedovoljne kazne, sve je to nažalost kulminiralo time da se taj broj saobraćajnih nezgoda iz dana u dan povećava."

Ističe da se, nakon što se desi saobraćajna nesreća, najčešće krive pripadnici MUP-a.

"Da su preblage kazne, da je loša saobraćajna edukacija, konkretno mislim na auto škole. Ja bih se malo vratio unazad i rekao bih da nestaje ta saobraćajna komunikacija od najmlađih, odnosno od 5-6 godine. Tu je napravljen ogroman propust i imate situaciju kada kandidat za vozača sa 18 godina dođe u auto školu, kroz nekih mjesec dana edukacije se ne može puno napraviti. Saobraćajna kultura je nešto što se godinama gradi."

Žunić naglašava da je prekoračenje brzine najčešći uzrok saobraćajnih nesreća.

"Mislim da bi se broj radara mogao povećati, ali ono što je trenutno tu mislim da je dovoljno. Ako vozač ne posjeduje saobraćajnu kulturu, taj radar će ga samo na određenoj dionici usporiti, ali poslije te dionice on će i dalje razvijati brzinu neprilagođenu saobraćajnim uvjetima."

"Mislim da su kazne preblage, a veliki je i problem naplaćivanja tih kazni. Konstantno ponavljam da se trebaju izdvajati mnogo, mnogo veća sredstva za saobraćajnu edukaciju, mnogo veća podrška nadležnih vlasti i da se konačno da prilika stručnom kadru da rješava te probleme", zaključio je Žunić.

federalna.ba

Aladin Žunić USK saobraćajne nesreće