Zuhrić za Rezime: Država je politički imperativ

Albin Zuhrić, DF-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda FBiH, za Rezime je poručio kako je država politički imperativ: „Razumijem da je nekom to komunalna politika, sport, kultura... Ne kažem da jako mnogo ljudi u DF-u se ne želi baviti i tim temama – mi imamo program o njima, ali imperativ je država. Strateški gledajući, taj problem se nadvio nad svim ostalim koje imamo u državi“.

Kad je riječ o formiranju vlasti, Zuhrić liderima Trojke ne zamjera ništa lično – ali smatra kako je neopodno prema tom poslu se odnositi odgovorno. Smatra i kako su potezi koje vuku u zadnje vrijeme – opasni: „Pristali su da prave državnu vlast u kojoj će stranke Osmorke dobiti najmanji broj pozicija, a onda će dopustiti Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku kontrolu nad Vijećem ministara BiH“.

Zuhrić je podsjetio na potpisani program – iz kojeg se vidi da Dodik ne želi NATO, da želi graditi hidroelektranu sa stranom državom na rijeci u BiH, aerodrom u Trebinju, a da Čović želi Izborni zakon, koji jeste obaveza, ali ne da ide u smjeru koji želi Čović, nego u suprotnom: „Mi ne znamo šta je Osmorka dobila“.

Što se izmjena Izbornog zakona tiče, naveo je da NIP-ov Elmedin Konaković godinu i po govori kako ga treba dati Čoviću: „Oni misle da popuštanje Draganu Čoviću će dovesti do komprosmisa i da će stvari krenuti nabolje. Historija pokazuje da se Draganu Čoviću popuštalo 20 puta i da on samo traži više“.   

Upozorio je Zuhrić da bi jednom kad se usvoji nešto ovako, teško je ispraviti, poput SDP-ovog glasanja za Zakon o prebivalištu - isto će biti sa Izbornim zakonom, obavještajnom službom, graničnom službom, ministarstvima odbrane ili sigurnosti...

„Suština je da ne znamo šta su dobili. Što nisu tražili da inspekcija krene ulaziti u Hercegovinu? Ili da nema dvije škole pod jednim krovom? Jačanje nekih državnih institucija? Ne mora biti NATO“, kazao je Zuhrić.

federalna.ba

Albin Zuhrić Rezime
Rezime Denis Zvizdić
0 23.05.2024 18:45
Rezime Alen Pilav KCUS
0 22.05.2024 18:08
Mirsad Zaimović Rezime
0 21.05.2024 18:09