Žrtve seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi Novog Zelanda pozvali papu da interveniše
(Izvor: Arhiva)

Žrtve seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi Novog Zelanda pozvali papu da interveniše

Novozelandska grupa koja predstavlja žrtve seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi pozvala je papu Franju da interveniše u procesu obeštećenja, tvrdeći da su crkvene vlasti pogrešno postupale i dodatno traumatizovale žrtve.

U pismu Vatikanu, novozelandski ogranak Mreže žrtava svešteničkog zlostavljanja (SNAP), globalne organizacije za djecu žrtve zlostavljanja, optužuje crkvene zvaničnike na Novom Zelandu za kršenje procedura u vezi sa upravljanjem slučajevima pritužbi na zlostavljanje.

"Nažalost, nama nanosi štetu upravo kancelarija Crkve koja je uspostavljena da obezbijedi iscjeljenje", naveo je u pismu papi jedan od lidera mreže Christopher Longhurst .

Longhurst je u pismu naveo i da, iako javno vođe lokalne Katoličke crkve pružaju "otvorenu ruku sa nadom u izlječenje", iza zatvorenih vrata traumatizuju preživjele drugi put kršeći sopstvene procedure.

"S obzirom na nedostatak autentičnog i poštenog puta ka izlječenju u novozelandskoj katoličkoj crkvi, željeli bismo da pitamo da Vaša svetost interveniše", rekao je Longhurst u pismu koje je poslato Vatikanu prošlog petka.

Longhurst je rekao Reutersu da pogrešno upravljanje uključuje uskraćivanje adekvatnog istražnog procesa, pravične revizije procesa, odugovlačenje i divergenciju, kao i opšti nedostatak saosjećanja.

Crkveni lideri na Novom Zelandu rekli su da kontinuirano ažuriraju i poboljšavaju procese pritužbi i otkrivanja podataka kako bi pomogli žrtvama zlostavljanja.

Pismo papi dolazi usred tekuće javne istrage o fizičkom i seksualnom zlostavljanju u vjerskim i državnim ustanovama na Novom Zelandu, koje su otkrile 2020. da je do četvrt miliona djece, mladih i ranjivih odraslih osoba zlostavljano tokom posljednjih nekoliko decenija. Veliki dio žrtava činili su autohtoni Maori, odnosno starosjedioci. 

federalna.ba/Srna

žrtve Katolička Crkva Novi Zeland