Žrtve napada na džamije na Novom Zelandu skeptične prema politici nove vlade

Žrtve napada na džamije na Novom Zelandu skeptične prema politici nove vlade

Prošlo je pet godina od napada na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, kada je naoružani Australac poluatomskim oružjem ubio 51 osobu i ranio 49.

Rođaci poginulih i žrtve terorističkih napada smatraju da vlada premijera Christophera Luxona ne vjeruje u korake koje će preduzeti u borbi protiv zločina iz mržnje.

Prošlo je pet godina od napada na džamije Noor i Linwood, koji je izveo ekstremno desničarski terorista Brenton Tarrant, a koji je, prema riječima tadašnje premijerke Jacinde Ardern, ušao u historiju kao "jedan od najmračnijih dana u toj zemlji".

Porodice žrtava i povrijeđeni u napadima skeptični su u pogledu koraka koje će poduzeti koaliciona vlada predvođena Luxonom, koji je stupio na dužnost u novembru 2023. godine, da spriječi antimuslimanska ponašanja i zločine iz mržnje.

Temel Atacocugu je teško povrijeđen u napadu na džamiju Noor.

U njega je ispaljeno devet metaka, a nakon toga je imao više od 20 operacija.

"Bio sam svjedok stvarima kojima ne bi trebalo svjedočiti. U tom trenutku svjedočite smrti ljudi. I sami doživljavate tu smrtnu anksioznost. Neopisiv osjećaj, strah i ljutnja", ispričao je Atacocugu.

Podsjetio je na izvještaj Kraljevske istražne komisije od 792 stranice, koji je pripremljen kako bi se osiguralo da zemlja bude "sigurnija i inkluzivnija" nakon napada, a koji je podijeljen javnosti u decembru 2020.

Atacocugu je rekao da je tadašnja premijerka Ardern uzela u obzir 44 stavke preporučene u izvještaju, kao što su reforma dozvole za oružje i borba protiv zločina iz mržnje.

Što se tiče koraka koje je vlada preduzela u tom periodu kako bi spriječila slične napade, rekao je da su donijeli nove zakone kao što je prikupljanje i uništavanje oružja, malo je strožiji zakon o ponovnoj nabavci oružja, radi se više pregleda i kontrole, a teže je proći i psiho testove.

Međutim, smatra da nova vlada nije pokazala prihvatljiv stav prema različitim nacionalnostima i etničkim grupama koje žive u zemlji i da je "djelovala ravnodušno" u borbi protiv zločina iz mržnje.

Članica općinskog vijeća Christchurcha Tyla Harrison-Hunt, koja pripada Maorima, izvornim stanovnicima Novog Zeland, kazala je da su u napadu poginuli neki bliski članovi njene i porodice njegog muža.

Navodeći da je svoju tugu i ljutnju morala negdje usmjeriti i da je zato ušla u politiku, Harrison-Hunt je rekla: "Odlučila sam da uđem u politiku jer ne želim da se ovi napadi ponove. Želim da se eliminišu rasizam i razlike."

Navela je da je vlada koju je predvodila Ardern donijela mnoge zakone za sprečavanje oružanih napada i nekontrolisanog pojedinačnog naoružavanja. Međutim, smatra da nova vlada pokušava ukinuti ove zakone.

Najmanje 51 osoba ubijena je u terorističkom napadu koji se 15. marta 2019. godine dogodio za vrijeme klanjanja džuma-namaza, molitve muslimana petkom, u džamijama Al Noor i Linwood u novozelandskom gradu Christchurchu.

Australijski terorista Brenton Tarrant (29) osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

federalna.ba/AA

Novi Zeland napad godišnjica