Žrtvama mina neophodna cjeloživotna podrška

Žrtvama mina je neophodna cjeloživotna podrška - rečeno je tokom današnjeg okrugolog stola "Bosna i Hercegovina bez mina, barijera i žrtava - postignuća i izazovi", koji je održan u Sarajevu u organizaciji Organizacije amputiraca UDAS i Centra za uklanjanje mina (BHMAC).

Šef Odsjeka za upravljanje protivminskim akcijama u BHMAC-u Tarik Šerak je kazao novinarima da nisu u potpunosti zadovoljni kada je riječ o uklanjanju mina, "zbog toga što je dosto toga još ostalo, nešto više od 880 kilometara kvadratnih minski sumnjive površine".

- Radimo s mogućnostima i finansijskim sredstvima koje imamo. Strategija je odredila rok do 2025. godine, međutim u međuvremenu je BiH dobila produženje do 2027. godine - naveo je on.

Dodao je da je predviđeno da se naredne godine uradi revizija Strategije kako bi se utvrdilo dokle se stiglo s radom, koliko je još ostalo posla i koliko će finansijskih sredstava trebati da se BiH očisti od mina.

Šerak je naveo podatak da je poslije rata u BiH stradalo 1.780 osoba, od toga više od 600 je smrtno stradalih.

- Svaka žrtva je previše. Ove godine smo imali jednu žrtvu u Tuzlanskom kantonu. Nadamo se da ih više neće biti. Prošle godine smo imali tri žrtve. Poduzimamo sve mjere, kroz Land release, čišćenje zemljišta tako i kroz upozoravanje, da upoznamo stanovništvo o opasnosti od mina - kazao je Šerak.

Najavio je da će pokrenuti ponovo veliku akciju i u školama te da je cilj da se u razrednu nastavu uvede upozoravanje na mine kako bi bilo što manje žrtava.

Također, dodao je da nastoje obilježiti sva područja gdje bi se mogle nalaziti mine, međutim nezgode se dešavaju.

Napomenuo je da je pomoć žrtvama mina jedna od pet ravnopravnih protivminskih akcija.

Predsjednik Organizacije amputiraca UDAS Željko Volaš, koji je i sam žrtva mine, ističe da je susret s minom jako težak.

Po njegovim riječima, žrtve mina su konstantno u problemu i u stalnom izazovu kako učestvovati u zajednici i kako se vratiti u nomalan život.

Zbog toga, navodi on, postoji Organizacija UDAS koja je osnovana od žrtava mina kako bi pružala podršku žrtvama mina u BiH.

- Većinom su to ekonomske podrške, podrška pri izradi proteza, renoviranju kuća i uključivanju u zajednicu, u saradnji s drugim akterima lokalnih zajednica - naveo je Volaš.

Ocijenio je da su događaji poput današnjeg okruglog stola bitni "da se pokrene inicijativa, da donosioci odluka shvate da je žrtvama mina neophodna cjeloživotna podrška".

- Svi njihovi individualni problemi su različiti i na taj način i mi pristupamo rješavanju tih njihovih individualnih problema. Bitno je i sistemski riješiti te probleme - naglasio je Volaš.

Amir Mujanović iz Organizacije amputiraca UDAS je kazao da se ove godine obilježava i 25 godina od usvajanja Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina, te je ovo prilika da se istaknu postignuća jednog međunarodnog sporazuma o razoružanju koji je jako bitan za BiH, ali i da se istaknu izazovi u lokalnoj implementaciji ove konvencije.

On je istaknuo da su izazovi pred BiH još uvjek ogromni.

- Prema važećoj Strategiji protivminskog djelovanja 2018-2025. godine, BiH bi trebalo da anulira efekte i negativni uticaj mina u BiH. Međutim, sasvim je izvjesno, prema praćenju dosadašnje dinamike, da će doći do prolongiranja tog krajnjeg cilja da BiH postane zemlja bez mina, koji je planiran za mart 2027. godine - kazao je  Mujanović.        

federalna.ba/Fena

mine BHMAC žrtve