Žrijebanje za dodjelu mandata iz HNK i SBK u Dom naroda Parlamenta FBiH
(Izvor: Arhiva)

Žrijebanje za dodjelu mandata iz HNK i SBK u Dom naroda Parlamenta FBiH

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH danas će biti održano žrijebanje za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Na osnovu rezultata sprovedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrđeno je da dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda - Iva Raguž i Vesna Šunjić, imaju identičan količnik (dva), kao i da tri kandidatske liste iz reda srpskog naroda - Zora Dujmović, Vesna Saradžić i Dragica Suša imaju identičan količnik (jedan), saopšteno je iz CIK-a BiH.

Iz CIK-a navode da je, prema Izbornom zakonu BiH, potrebno sprovesti postupak žrijebanja za dodjelu preostalih mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to jednog preostalog mandata iz reda hrvatskog naroda i dva preostala mandata iz reda srpskog naroda.

Na osnovu rezultata sprovedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Srednjobosanskog kantona utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda - Suzana Krišto, Boris Mrnjavac i Ivo Šimunović imaju identičan količnik /dva/, te da je i u ovoj situaciji potrebno sprovesti postupak žrijebanja za dodjelu dva preostala mandata iz reda hrvatskog naroda iz ovog kantona.

Žrijebanja za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH biće održana u 11.00 sati u prostorijama CIK-a.

Postupku žrijebanja mogu prisustvovati sva zainteresirana lica shodno Uputstvu o dodjeli i prestanku mandata.

CIK BiH je juče razmatrala i usvojila izvještaje o sprovedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona (Kanton 10).

Zbog identičnih količnika izvršiće se žrijebanje za dodjelu drugog mandata iz reda ostalih iz Kantona Sarajevo i to za tri kandidatske liste, te za dodjelu jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda iz Livanjskog kantona za dvije kandidatske liste.

"Imajući u vidu da Skupština Kantona 10 nema izabranih poslanika iz reda ostalih, popuna jednog mandata vršiće se u skladu sa Izbornim zakonom", navodi iz CIK-a i dodaju da će rezultate posrednih izbora iz Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona za Dom naroda Parlamenta FBiH CIK utvrditi nakon sprovedenog žrijebanja. 

federalna.ba/Srna

CIK BiH žrijebanje delegati