videoprilog Tamare Sučić (Dnevnik 2)

Zmajevi slave, ali praznih džepova - novac izgubljen u procedurama

Još traje sumiranje utisaka nakon pobjede naše košarkaške reprezentacije protiv aktuelnog evropskog prvaka Slovenije. Bosanski Zmajevi su nadigrali favorizovane Zmajčeke i oduševili naciju.

Ali, što je najvažnije, došli su na korak do plasmana u narednu rundu Eurobasketa. Ipak, novca i dalje nema. Čak ni onog obećanog. Izgubljen u procedurama.

Zašto smo u sportu gotovo redovno bolji protiv jačih protivnika ostat će vječita enigma, ali je tako. Uvijek se navode ponos, inat, hrabrost. Sve to imamo, ali imamo i košarkašku reprezentaciju koja zna da igra. Taj kvalitet i snagu timske igre na svojoj koži osjetili su i aktuelni evropski prvaci. Sve i da su Slovenci olako ušli u duel sa Zmajevima i podcijenili ih, činjenica je da su ih izabranici Adisa Bećiragića nadigrali na terenu.

Region je oduševljen igrom i pobjedom našeg tima. Mediji bruje o senzaciji u Kelnu, pišu se hvalospjevi na račun bh. košarkaša. Kako reče u svom naslovu jedan od portala - Musa je „odrao“ NBA zvijezdu Luku Dončića, koji se u ovom meču nije vidio.

Šteta što novac kvari svaku lijepu priču, pa i ovu, ali nezaobilazno je podsjetiti kako se naši sportisti i reprezentacije redovno muče kada su u pitanju pripreme i odlazak na velika takmičenja. Finansijske muke nisu zaobišle ni Košarkaški savez, koji i dalje očekuje uplatu od 200.000 KM obećanih od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Prvi čovjek Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kaže: novac je osiguran, ali čeka se na potpisivanje sporazuma. Niko nije, kaže Tegeltija, postavio uslove, kao ni rokove za plaćanje.

“Nismo platili jer postoje jasne procedure da se uplati novac. Potrebno je potpisati sporazum između Košarkaškog saveza i Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara, a niko nema ovlašten u Košarkaškom savezu da potpiše taj sporazum. Bit će spremni da potpišu nakon 6. septembra”, rekao je Tegeltija.

Gotovo isto su nam rekli i iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. U kratkom telefonskom razgovoru poručuju: procedure su u toku, a ugovori će biti potpisani kada se Zmajevi vrate sa prvenstva. Kako su otišli i s kojim novcem igru nastavljaju niko ne pita, ali samo rijetki ne svojataju njihove uspjehe.

I pored ovih vječitih problema kojima se ne nazire sistematsko rješenje, zemlja Mirze Delibašića, evropskog prvaka Bosne, zemlja Lane Pudar, uvijek će imati sportiste koji će kvalitetom, ali i iz inata postizati velike uspjehe.

federalna.ba

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sjednica
0 28.11.2022 14:02
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 27.11.2022 18:15
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine košarka
0 24.11.2022 20:58
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 24.11.2022 08:05
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 23.11.2022 17:19
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine Francuska
0 14.11.2022 22:41