'Zločin iz mržnje': gađenje nad igricom u kojoj su igrači kupovali, prodavali i mučili robove
(Izvor: Google)

'Zločin iz mržnje': gađenje nad igricom u kojoj su igrači kupovali, prodavali i mučili robove

Brazilci su sa užasom reagovali na vijest da je igrica za mobilne telefone u kojoj su igrači mogli da kupuju i prodaju porobljene ljude donedavno bila dostupna za preuzimanje na Google Playu.

Nazvana 'Slavery Simulator' (Simulador de Escravidão), uznemirujuća igra je također omogućila igračima da na različite načine muče crne likove.

Igra, koja nije imala starosnu klasifikaciju, navodno je bila dostupna od 20. aprila ove godine i preuzeta je više od hiljadu puta. Korisnici su pozitivno recenzirali igru, a jedan je opisao kao "odličnu za ubijanje vremena, ali joj nedostaje više opcija za mučenje". Igra je uklonjena sa Google Play Storea u srijedu, ali je ostala dostupna onima koji su je već preuzeli, izvještavaju novine Folha de S.Paulo.

Postojanje igre koja osvjetljava ropstvo naišlo je na bijes i gađenje Brazilaca, koji su je osudili kao rasističku i pozvali programera Magnus Games i Google na odgovornost.

“Blatantni rasizam!! […] Slika koja ilustruje igru prezentira bijelca okruženog crncima. To je apsurdno nasilno. Google i programer moraju odgovarati za ovaj zločin mržnje i rasizma”, napisala je Renata Souza, aktivistica i političarka iz Rio de Janeira.

"Rasizam nije zabava, to je zločin!" osudio je Quilombo Periférico, kolektivni zastupnik crnih gradskih vijećnika u Sao Paulu. Rasizam je trajni problem u Brazilu, koji se još uvijek suočava sa nasljeđem ropstva. Zemlja je uvezla najveći broj porobljenih Afrikanaca u Americi – procjenjuje se da ih je 4 miliona – i ujedno je bila posljednja u regionu koja je ukinula ropstvo 1888.

“U bilo kojem trenutku vaše crno dijete može naići na igru u kojoj se svodi na porobljavanje, a ako je vaše dijete bijelo, kroz rekreativni rasizam će ga naučiti da postane robovlasnik u stvarnom životu”, rekao je Bruno Candido, advokat koji predaje antidiskriminatorno pravo.

Brazilsko ministarstvo za rasnu ravnopravnost saopćilo je da je kontaktiralo programera i Google kako bi sa njima radili na mjerama za suzbijanje rasističkog sadržaja na internetu. Oni koji stoje iza proizvoda snosiće zakonsku odgovornost, saopštilo je ministarstvo.

Tehnološke kompanije u Brazilu, uključujući Google, nedavno su se našle na udaru kritika zbog neuspjeha da moderiraju sadržaj koji potiče rasizam i druge vrste nasilja. Brazilski kongres razmatra zakon koji bi na društvene mreže i tehnološke platforme stavio teret da identifikuju i uklone kriminalni i opasni sadržaj.

"Ministarstvo za rasnu jednakost ponavlja svoju nepovratnu posvećenost eliminaciji rasnih nejednakosti i promicanju politika koje suzbijaju širenje rasističkog sadržaja na internetu, na fudbalskim stadionima i u društvu u cjelini", navodi vlada u internetskom priopćenju, pozivajući se na nedavne rasističke napade brazilskog fudbalera Viníciusa Júniora u Španiji.

federalna.ba/The Guardian

Brazil igrica ropstvo
Brazil pad aviona
0 17.09.2023 08:51
Brazil tropska oluja
0 14.09.2023 09:20
ciklon Brazil poginuli
0 06.09.2023 08:29
Kemal Bašić Astral Nexus video igrice igrice igrica
0 05.09.2023 19:09
Kemal Bašić Astral Nexus video igrice igrica
0 05.09.2023 18:03