Zildžić: Bit ćemo konstruktivna opozicija

Kakva će biti prohodnost vladinih odluka u Parlamentu Federacije. Nakon sedam mjeseci dobili smo izvršnu vlast. Koji su njihovi prioriteti i kako ih realizirati?

Zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Salko Zildžić istakao je u Odgovorite ljudima da 15 kompenzacija od 51 zastupnika govori da ova većina i ova vlast nema podršku građana. 

"Pustit ćemo ih da rade, bićemo konstruktivna opozicija, ali mi nismo mogli na mnogo komotnijim većinama sa ovakvim HDZ-om normalno funkcionirati. Ponovit ću ono što je kazao Dodik - kako to zamišlja ova invalidna struktura da će nešto sprovesti. Oni će morati da čine mnoge ustupke HDZ-u i SNSD-u na državnom nivou, a to i vidimo. Prvo je Konaković podržao Otvoreni Balkan i dao određene argumente. Svako normalan u ovoj državi bi se stidio onoga što on priča, ali ako  čika Dodik kaže da to treba da bi on bio ministar vanjskih poslova, to treba tako da se priča. Ako čika Dodik kaže da treba da ide interkonekcija istočna bez državnog zakona o gasu, onda se traže argumenti da se to opravda. To će narod znati prepoznati, mi ćemo se boriti da narodu kažemo šta radi ova vlast. Ako bude nešto dobro za narod, mi ćemo to podržati. Ako ne bude, mi nećemo podržati, a vi ćete snositi odgovornost za sve što uradite."

Izaslanik HDZ-a 1990 u Parlamentu FBiH kaže da bi volio da je neki Izborni zakon dogovoren pa i od strane Čovića i Konakovića.

"Slažem se da je došlo vrijeme da mi budemo predstavnici svog naroda, a ne da se kad vam paše građanski, hvatamo se za građanski, kad nam ne paše onda se hvatamo ugroženosti. Nama u HDZ 90 ova situacija nije po volji i ne bi željeli da više ikada dođe do ovakve situacije. Mi ne moramo biti vlast, ali neka u vlasti budu predstavnici legitimni hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Mi smo dio većine i vrlo rado ćemo surađivati sa strankama, prvenstveno mislim na NES."

federalna.ba

Odgovorite ljudima Salko Zildžić
Odgovorite ljudima Kemal Hrnjić Amir Hasičević Miralem Galijašević Hajrudin Žilić
0 27.09.2023 22:09
Salko Zildžić sjednica
0 27.09.2023 11:40