Žensko hirurško osoblje u Britaniji žrtva seksualnog uznemiravanja, seksualnih napada i silovanja
(Izvor: Ilustracija/news.sky)

Žensko hirurško osoblje u Britaniji žrtva seksualnog uznemiravanja, seksualnih napada i silovanja

Skoro trećina ženskog hirurškog osoblja britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) bila je seksualno zlostavljana u posljednjih pet godina, pokazalo je novo istraživanje, javlja Sky News.

Studija, objavljena u British Journal of Surgery (BJS), ispitivala je seksualno nedolično ponašanje u posljednjih pet godina među hirurškom radnom snagom u Ujedinjenom Kraljevstvu i otkrila da je 63 posto žena i 23 posto ispitanih muškaraca iskusilo seksualno uznemiravanje od strane kolega.

Od toga, 29,9 posto žena izjavilo je da su bile seksualno napadnute - znatno više od 6,9 posto muške hirurške radne snage.

Napadi su se kretali od dodirivanja ili pipanja genitalija ili grudi do silovanja.

Izvještaj je također naglasio količinu prijavljene seksualne prisile, s tim da je 11 posto žena "doživjelo prisilni fizički kontakt povezan s mogućnostima za karijeru".

Anketa je dodala da su žene, koje su i dalje u manjini u hirurgiji, češće prijavljivale da su svjedočile seksualnom nedoličnom ponašanju (89,5 posto) i napadima nego njihovi muški kolege.

Pored silovanja na poslu, utvrđeno je da su "učesnici u ovoj anketi prijavili silovanje od strane kolega u drugim kontekstima vezanim za posao, uključujući prostore za podučavanje, konferencije i događaje nakon posla s kolegama".

- Postoji relativno malo mjera za zaštitu potencijalno ranjivih u okruženjima kao što su konferencije - navodi se u izvještaju.

federalna.ba/Fena

žene Velika Britanija djeca žrtve seksualnog zlostavljanja