Zenički sud ukinuo mjeru osiguranja u 'slučaju Šišić', koji je još policijski komesar ZDK-a
(Izvor: Fena/Vehid Begunić/Arhi8va)

Zenički sud ukinuo mjeru osiguranja u 'slučaju Šišić', koji je još policijski komesar ZDK-a

Sutkinja Općinskog suda Zenica Ivana Baković-Jukić donijela u petak, 1. septembra, rješenje kojim se van snage stavlja rješenje o određivanju privremene mjere osiguranja u slučaju smjene policijskog komesara Zeničko-dobojskog kantona Rusmira Šišića - potvrdio je Feni komesar Šišić.

Komesar Šišić i njegov advokat Dino Ahmetović smatrali su kako su, retroaktivnom primjenom izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, “ugrožena njegova prava iz radnog odnosa”, jer je smijenjen nakon donošenja spomenutih izmjena zakona.

-Ista sutkinja, koja je donijela i rješenje o privremenoj mjeri, a nakon odgovora Vlade ZDK te nakon održanog ročišta 25. augusta, sada je donijela i odluku kojom je poništila svoje rješenje.  Međutim, rješenje nije i pravosnažno, jer nakon novog rješenja određen je žalbeni rok od osam dana - istakao je Šišić, koji najavljuje kako će uputiti žalbu te da je i dalje policijski komesar ZDK.

Žalba će, najavljuje, u propisanom roku biti upućena Kantonalnom sudu Zenica, koie će kao drugostepeni organ razmatrati novo rješenje Općinskog suda Zenica.

-Dok rješenje ne bude pravosnažno, ono se ne može primjeniti pa sam i dalje komesar. Žalbu ćemo uložiti, jer smatramo da ima osnova.

Nadam se da će ubrzo, već tokom septembra, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine razmatrati te donijeti odluku o ocjeni osnovanosti zahtjeva za određivanje privremene mjere suspenzije sporne odredbe o retroaktivnoj primjeni novih izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, a na osnovu kojih sam i smijenjen. Zahtjev prema Ustavnom sudu FBiH uputila  je 1/3 zastupnika Skupštine ZDK- napominje Šišić.

Šišić je podvukao kako je on i dalje policijski komesar ZDK-a, ali da, kaže, “može se desiti da ga Vlada ZDK ponovo smijeni", ali ističe da bi to bila nezakonita smjena.

federalna.ba/Fena

Rusmir Šišić ZDK komesar