federalna.ba/Gordana Ristović-Muslija

Zenički ekolozi ujedinjeni: Borba za uspostavljanje parka prirode 'Babina - Tvrtkovac'

Aktivisti dva ekološka udruženja i Saveza izviđača Grada Zenica zajednički će u narednih godinu raditi na osiguravanju uvjeta da najmanje 10% površine Grada bude zaštićeno u skladu sa federalnim Zakonom o zaštiti prirode. Udruženim snagama bore se, konkretno za uspostavu parka priorde „Babina-Tvrtkovac“, uz podršku Kraljevine Švedske i projekta „Misli o prirodi“. 

Bosna i Hercegovina se ratificiranjem Konvencije o biološkom diverzitetu obavezala da će do 2020. godine zaštititi najmanje 17% svoje teritorije, no i tu je, kao i u  brojnim drugim preuzetim obavezama, daleko od urađenog. U odnosu  na Evropu, gdje je zaštićeno 26% područja, kod nas je zaštićeno deset puta manje, a u ZDK samo 1,5% . Zato je uspostava parka prirode „Babina -Tvrtkovac“ na području  Zenice, ekološki ugrožene sredine, važnije.    

"Svaki pomak u tom smislu da se omogući ljudima bjegstvo iz ovakve zagadjene sredine , u relativno blizu u relativno očuvano okruženje će biti zaista velika pomoć stanovništuvu i jedan naš simboličan doprinos da se bar na taj način rješava ekološka situacijau gradu", kaže Zlatan Alibegović, predsjednik UG "Eko forum" Zenica.

"Samo u par stotina metara imate nekropolu Markov kamen, imate nekropolu Grebak imate dovište Lastavica i imate izvor Selačke rijeke koji je istopredivan , to je stvarno ljepota koju treba približiti  narodu", dodaje Jakub Spahić, predsjednik UG "Eko Tvrtkovac".

U prostornom planu Grada Zenica dat je okvir za budući park prirode, a da ekolozi  u ovu priču ne ulaze olako potvrđuju i spremnošću da učestvuju u pripremi neophodne studije izvodljivosti i kantonalnih neophodnih propisa. Pozvali su eksperte iz različitih oblasti da se uključe u prikupljanje i sistematiziranje podataka  relevantnih za konkretno geografsko područje.

"Eko forum će zajedno sa svojim partnerskim organizacijama će preuzeti dio odgovornosti i obaveza na pripremi stručnih obrazloženja koja će dovesti u konačnici, nadamo se, do progkašenja, odnosno donošenja zakona o zaštićenom području Babina Tvrtkovac  na nivou ZDK", pojašnjava Sanja Stević, koordinatorica projekta.

"Ovdje je važno naglasiti da ćemo takodjer izvršiti aktivnost kreiranja dijaloga sa vlastima i donosiocima odluka te izrada nacrta zakona i zagovaranje na donošenju tog zakona što je finalna aktivnost našeg prrojekta", ističe Merim Berberović, asistent na projektu.

Budući da je misija skautskog pokreta očuvanje prirode, i zenički izviđači će u ovom projektu imati važnu ulogu.

"Mi sad imamo negdje preko 300 mladih koji su aktivno rade svakodnevno na ekološkoj edukaciji i nastojaćemo da njihova znanja kroz ovaj projekat proširimo i da u budućnosti imamo veliko zaštićeno područje", zaključuje predsjednik Saveza izviđača grada Zenica Edin Šarić.

Veliki posao je pred zeničkim ekolozima, no oni su za taj izazov spremni, ključno je da njihove napore prepoznaju lokalne i kantonalne vlasti i podrže uspostavu ovog parka prirode. Za sada je zaštićeno područje u ZDK jedino Park prirode „Tajan“ na području općine Zavidovići. 

federalna.ba/Gordana Ristović-Muslija

Zenica ekologija
kultura ekologija piralen Piralen naš svagdašnji Mostar BiH
0 22.07.2021 17:51
hapšenje Zenica pucnjava upotreba vatrenog oružja
0 22.07.2021 11:36
Zenica Dom za stara lica
0 19.07.2021 22:06
Zenica atletika Abedin Mujezinović
0 17.07.2021 19:14