videoprilog Gordane Ristović-Muslija i Admira Pripoljca (Federacija danas)

Zenička sinagoga predata na upravljanje Jevrejskoj zajednici BiH

Nakon odluke Gradskog vijeća Zenica da se zgrada zeničke sinagoge vrati na upravljanje Jevrejskoj zajednici BiH, odnosno Jevrejskoj općini Zenica, danas i zvanična primopredaja i uručivanje ključeva predstavnicima Jevrjske zajednice u BiH.

U zeničku sinagogu danas su ušli novi nosioci prava upravljanja nakon što je u Gradskoj upravi potpisan Zapisnik o primopredaju između predstavnika Muzeja Grada Zenica i Jevrejske zajednice u BiH. Za zeničke Jevreje, ali i ovu zajednicu u BiH, ovo je veliki događaj.  

“Trudićemo se da zajedno sa Gradom Zenica, sa drugim vjerskim zajednicama ovaj prostor na najbolji mogući način iskoristimo za promociju zajedničkog života, za promociju kultura Jevreja i drugih naroda koji žive u BiH, prvenstveno u Zenici”, istakla je Elma Softić Kaunitz, generalni sekretar Jevrejske zajednice BiH.

Otuda i namjera da prostor sinagoge bude i sjedište Međureligijskog odbora Grada Zenica. 

“Nadam se da će svojim programima Međureligijsko vijeće podržavati druge i drugačije jer tu će sabirati omladina svih vjerskih zajednica”, navodi Josip Udiljak, predsjednik Jevrejske opštine Zenica.

Objektom izgrađenim prije 100 godina koji je i zaštićeni spomenik kulture, od 1968. godine upravljao je Muzej Grada. Još nema uvjeta da se ovaj objekt vrati pravom vlasniku, ali namjera postoji, kao i za sve druge vjerske objekte koji čekaju Zakon o restituciji. 

“Riješiti se ništa ne može do zakona o restituciji, međutim, koja god nam se vjerska zajednica obrati mi ćemo vraćati ono što je tuđe, to nije Grada Zenice nego tih vjerskih zajednica i trebaju svojim da upravljaju, organizuju aktivnosti za građane ovog grada i države”, smatra gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Nakon što je minulih godina korišten kao galerijski prostor Muzeja Grada Zenica, sinagoga će uskoro postati i mjesto susreta i oživljavanja vjerskog  života zeničkih Jevreja.

federalna.ba

Zenica sinagoga Jevrejska zajednica BiH
obrazovanje studenti BiH Zenica Darko Petković TalentMagnet EU Evropska Unija Europska Unija Mašinski fakultet Univerziteta Zenica
0 14.06.2021 21:56
sport atletika BiH Zenica Nikola Pavljašević Ema Mešković
0 13.06.2021 13:43
Amel Tuka atletika Sara Lučić Zenica
0 06.06.2021 20:34