Zenica: Izložba Ive Jelušića „Novi život starog hrasta“
(Izvor: Fena/Vehid Jelušić)

Zenica: Izložba Ive Jelušića „Novi život starog hrasta“

Katolički školski centar "Sveti Pavao“ u Zenici, u prostoru školske galerije „Paulus“ ugostio je danas posavskog umjetnika Ivu Jelušića, koji se predstavio izložbom posuda od abanosa, koja nosi naziv „Novi život starog hrasta“.

Jelušić ističe kako mu je zenička izložba već 41., koju je prikazao po Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

-Radi se o replikama zdjela iz kostolačke kulture, sa lokaliteta Pivnica kod Odžaka, inače najznačajnijem eneolitskom nalazištu u BiH, po kojem je i BiH značajno ušla na kartu Evrope i neolitskih zemalja. Danas prikazujemo 45 eksponata napravljenih po uzoru na keramiku iz doba kostolačke kulture i na temelju crteža koje su uradili stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu - kazao je Jelušić.

Sve su zdjele, napominje, izrađene od abanosa koji potječe iz istog vremenskog perioda kao i spomenuta kostolačka kultura.

-Znači, negdje 3.950 godina prije Krista, što znači da je i abanos iz kojeg su izrađeni fosilizirani hrast, star oko 5.000 godina - istakao je Jelušić.

Jelušić je po struci profesor pedagogije, a izradom ovih predmeta bavi se iz čiste ljubavi prema umjetnosti, kulturi, kao i ljubavi prema svom zavičaju te kako bi predstavio kulturno i materijalno bogatstvo Posavine i BiH.

-Ovom izložbom želimo da pokažemo povijest naših prostora, dakle kako su na ovim prostorima živjeli naši preci. Autor izložbe Ivo Jelušić, tadašnje je posude koje su bile keramičke, oživotvorio u abanusu. Dakle, u jednom nama relativno nepoznatom, ali vrijednom materijalu od hrasta lužnjaka koji se nalazio pod zemljom ili u rijeci Savi. Našim će učenicima oživotvoriti jedan dio povijesti, a to je upravo ono što mi i želimo, odnosno odgojno-obrazovno djelovati na naše učenike - kazao je ravnatelj KŠC-a "Sveti Pavao“ Vlatko Rosić.

On se nada kako će ova izložba proširiti vidike kod učenika, da će im pomoći u odabru njihovog budućeg zanimanja te im pokazati "široki dijapazon mogućnosti u kojima se danas-sutra mogu ostvariti i kao odrasli ljudi“.  

U sklopu izložbe, zeničkim đacima i nastavnicima prikazan je i dokumentarni film kojim je autor prikazao sve faze izrade predmeta koje je izložio.

federalna.ba/Fena

izložba