Zenica domaćin prve bh. online studentske konferencije

Zenica je domaćin prve bh. online studentske konferencije, s nazivom „Kultura u vrijeme distance“. Studenti i studentice svojim izlaganjima propituju neke od kulturoloških dilema s kojima smo suočeni. 

„Identiteti pod maskama“, „Studiranje u doba pandemije“ „Distanaca kao način života“ i „Mediji i društvene mreže u doba pandemije“ samo se neke od tema za analizu.

„Ono što je posebno zanimljivo, osim tog što će tu biti naši studenti, jedste da će tema biti kultura - i kultura to u doba distance doba djelovanja korona virusa kada su zaista stvoreni vrlo teški uvjeti“, kazao je prof. dr. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici.

Otkazan je niz kulturnih događaja, predstava, festivala, koncerata. Ogromni su gubici, naročito u gradovima gdje je izražena kulturna industrija. 

Kao gost uvodničar, bh. reditelj Dino Mustafić govorio je o posljedicama koje pandemija ostavlja na sektor kulture: „Za vrijeme covida više od 7 miliona radnih mjesta u kulturnom i kreativnom sektoru bilo je ugroženo od otkazivanja i odgađanja kulturnih događaja“.

Šokantno je to da u našoj zemlji ne postoji nijedna mjera za ublažavanje krize u sektoru kulture. Bez obzira na to, svjedočili smo njihovom aktivizmu. 

„Mislim da je to možda i najbolji način što može predstavljati potvrdu koliko instutucije kulture mogu biti vitalne, živahne u ovakvim okolnostima“, ističe doc. dr. Hazim Begagić, profesor na Odsjeku za kulturalne studije.

Ova konferencija je i najbolji primjer vitalnosti i uključenosti sudenata kulturalnih studija. 

„Ono što jeste ključno za nas kulturologe jeste da opisujemo način življenja u vrijeme pandemije način aktivizma, način djelovanja“, kaže Nerdžis Čaplja, diplomorana kulturologinja.

Uz komparativnu analizu iskustva studiranja prije i tokom pandemije, kroz anketne upitnike studenti su analizirali najčešće probleme s kojim se susreću. 

„Možemo postaviti i pitanje koliko će nam ovo online studiranje pomoći u nastavku našeg života“, upozorava Ajla Mrkaljević, studentica Odsjeka za kulturalne studije.

Izolacija, fizička distanca i socijalna otuđenost stvorili su mnogo veće posljedice od ekonomskih, a zatvaranjem prostora za kulturu nastaje društvena nelagoda iz koje ćemo vrlo teško izaći. 

federalna.ba

Zenica online studentska konferencija
Čelik NK Čelik Fuad Kasumović Zenica protest
0 19.06.2021 20:07
obrazovanje studenti BiH Zenica Darko Petković TalentMagnet EU Evropska Unija Europska Unija Mašinski fakultet Univerziteta Zenica
0 14.06.2021 21:56