Žena u Ugandi osuđena jer je "slomila srce" vjereniku
(Izvor: Ilustracija)

Žena u Ugandi osuđena jer je "slomila srce" vjereniku

Sud u Ugandi naredio je ženi koja je raskinula vezu sa svojim vjerenikom da mu plati finansijsku nadoknadu zbog psihološke štete. Sud u Kanungu saopštio je da je Richard Tumwine platio 2.250 dolara za studije prava Fortunate Kyarikunda i da ona sada mora da mu vrati taj novac i plati sudske troškove, prenio je BBC.

Sudija Asanasio Mukobi objavio je da je Kyarikunda otkazivanjem vjeridbe nakon četiri godine, Kyarikunda prekršila obećanje na štetu Tumwinea.

Sud navodi da je "neosnovan, pogrešan i prevrtljiv" argument odbrane da su roditelji nagovorili ženu da se ne udaje za starijeg muškarca i napominje da je ona "imala priliku da odbije njegovu ljubavnu ponudu u najranijem mogućem trenutku i izbjegne uplitanje u njegove finansijske obaveze".

Nije poznato da li će se Kyarikunda žaliti na presudu.

Kritičari smatraju da je odluka suda pogrešna jer vjeridba, za razliku od braka, nije pravno obavezujuća. Sheila Kawamara iz grupe za zaštitu prava žena ED EASSI, upozorila je da ponekad postoje okolnosti iskorištavanja u kojima muškarac daje novac ženi pod uslovom da se uda za njega.

federalna.ba/Srna

žena presuda slomljeno srce
Ales Bialiatski presuda Bjelorusija
0 03.03.2023 11:44
Kenija žena mačke
0 22.02.2023 11:28
Genaro Garcia Luna El Chapo presuda
0 22.02.2023 07:54