G7 i Australija pridružili se EU u uvođenju gornje cijene ruske nafte

G7 i Australija pridružili se EU u uvođenju gornje cijene ruske nafte

Zemlje članice G7 i Australija pridružili su se Evropskoj uniji u uvođenju gornje granice cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu.

Organizacija sedam najrazvijenijih ekonomija svijeta saopćila je da po uzoru na EU uvodi gornju granicu cijene za rusku naftu koja se trensportira morskim putem.

"Ovom današnjom odlukom ispunjavamo obvezu koju su čelnici G7 preuzeli na njihovom samitu u Elmau da spriječe Rusiju da profitira od svog agresorskog rata protiv Ukrajine, da podrže stabilnost na globalnim energetskim tržištima i da minimiziraju negativne privredne posljedice ruskog agresorskog rata", navodi se u saopćenju.

Odluka o ograničenju cijena naftnih derivata ruskog porijekla stupa na snagu 5. februara.

Članice G7 i EU-a već neko vrijeme su pregovarale o nametanju gornje cijene ruske nafte.

G7 je prošle sedmice predložio postavljanje gornje cijene od 65 do 70 dolara po barelu za naftu koja se morem transportira iz Rusije.

Neke zemlje unutar EU-a, kao što su Poljska, Litva i Estonija, zagovarale su mnogo niže gornje cijene, dok su druge članice, poput Grčke i Malte koje igraju važnu ulogu u transportu ruske nafte i osiguravaju značajan prihod, željele da gornja cijena bude znatno veća.

Evropska komisija predložila je primjenu gornje cijene od 60 dolara za barel nafte koja se iz Rusije transportira morem kako bi se postigao konsenzus u pregovorima između država članica.

Bit će uspostavljen i novi mehanizam ograničavanja cijena uz gornju cijenu od 60 dolara za rusku naftu. Mehanizam će osigurati da gornja cijena ruske nafte bude pet posto ispod cijena na svjetskom tržištu.

Gornja cijena koja se primjenjuje na rusku naftu bit će revidirana svaka dva mjeseca.

Rusija proizvodi oko deset posto svjetske nafte. Ruski zvaničnici najavili su da neće prodavati naftu zemljama koje učestvuju u primjeni gornje cijene.

federalna.ba/AA

G7 nafta Rusija Australija