videoprilog Željke Mihaljević (Dnevnik 3)

Izraelski veleposlanik i savjetnik hrvatskog veleposlanika posjetili Kanton 10

Veleposlanik Izraela u BiH Noal Gal Gendler i savjetnik veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Mladen Glavina posjetili su danas Livno i Kanton 10. Cilj posjeta bio je uspostava trilateralne suradnje i razmjena iskustava Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju (MASHAV) i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH s Posavskim, Zapadnohercegovačkim i Kantonom 10. 

Riječ je o prvom susretu u okviru projekta trilateralne suradnje kojeg je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo prije nepunu godinu dana u izravnim razgovorima sa izraelskom stranom.

"Cilj je na području razvojne suradnje povezati znanje i iskustvo Izraela, hrvatske dobre namjere, znanje  i iskustvo europskih integracija i BiH, entiteta FBiH koje onda imaju svoje određene specifične potrebe s obzirom na geografski prostor", rekao je Mladen Glavina, savjetnik veleposlanika RH u BiH.

Izraelski veleposlanik naglašava da je rano govoriti o konkretnim projektima budući da oni tek prikupljaju informacije o ovom kantonu, ali i kako je evidentno da poljoprivreda treba dobiti potporu. 

"To je moguće uraditi kroz promjenu određenih koncepata i naravno, uvodom novih tehnologija. Dakle, područje je bogato vodom, no to predstavlja i izvjesne probleme. Potreban je malo drugačiji, bolji menadžment. Inovacije su potrebne da bi se došlo do boljih rezultata u bilo kojoj oblasti o kojoj smo govorili", istakao je Noal Gal Gendler, veleposlanik Izraela u BiH.

Uz unapređenje poljoprivrede usko su vezani melioracija i navodnjavanje, no, zbog različitog geografskog položaja izraelska rješenja nije moguće jednostavno preslikati na Kanton 10.

"Gospodin veleposlanik nema rješenja u rukavu koja može izbaciti nego sa svim prirodnim okruženjem koje mi imamo u Kantonu 10 treba upoznati ljude koji se bave melioracijom i navodnjavanjem u Izraelu i onda vidjeti što je primjenjivo kod nas na terenu", naveo je premijer Kantona 10 Ivan Vukadin.

Lokalne samouprave iznijele su probleme s kojima se susreću, na Kantonu je da kroz zakonsku regulativu omogući nastavak započetih i pokretanje novih projekata, a otvorila se mogućnost i trilateralnog javno-privatnog partnerstva.

federalna.ba

Izrael BiH Hrvatska
Izrael Palestina Jerusalem
0 11.05.2021 23:00
Narodna skupština RS BiH Federacija BiH Republika Srpska dijalog
0 11.05.2021 21:25
Milorad Dodik Valentin Inzko BiH Republika Srpska razdruživanje
0 11.05.2021 20:08
Izrael Palestina
0 11.05.2021 17:28