Zelenski u Španiji potpisuje niz sporazuma o vojnoj pomoći
(Izvor: EPA-EFE/CHEMA MOYA)

Zelenski u Španiji potpisuje niz sporazuma o vojnoj pomoći

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski stigao je danas u posjetu Španiji gdje će sa španskim kolegom Pedrom Sanchezom potpisati niz bilateralnih bezbjednosnih sporazuma u vrijednosti od 1,1 milijardu eura kojim bi osigurao oružje za potrebe rata protiv Rusije.

Španski list El Pais, pozivajući se na neidentifikovane izvore upoznate sa bilateralnim sporazumom, navodi da on uključuje slanje sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot koje je Ukrajina dugo tražila da bi se odbranila od ruskih raketnih napada.

Ostale stavke uključuju više tenkova Leopard za Ukrajinu i artiljerijske granate od 155 milimetara koje Ukrajina najviše koristi na frontu, prenosi El Pais. Španija će takođe nastaviti da obučava ukrajinske trupe i liječi njene ranjene vojnike. Zelenskog je na aerodromu u Madridu dočekao španski kralj Felipe VI. Zelenski je trebalo da posjeti Španiju ranije ovog mjeseca, ali je odložio sva putovanja u inostranstvo nakon što je ruska vojska pokrenula ofanzivu u sjeveroistočnom regionu Harkova.

Taj pritisak je dodatno opteretio već iscrpljenu vojsku Ukrajine, koja se posljednjih mjeseci bori protiv sve jačeg prodora Rusije dublje u djelimično okupiranu istočnu oblast Donjecka. Zelenski je u nedjelju rekao da se vojska Kremlja okuplja na drugoj tački u Rusiji, sjevernije, vjerovatno da bi pokušala da razbije ukrajinski otpor u toj oblasti.

Zapadne obavještajne službe ocjenjuju da je ruska ofanziva na Harkov usporila.

federalna.ba/Beta

Španija Ukrajina vojna pomoć
EURO 2024 Ukrajina Slovačka
0 21.06.2024 17:18
EURO 2024 Slovačka Ukrajina Nizozemska Francuska
0 21.06.2024 09:38
Španija Italija EURO
0 20.06.2024 23:13
Ukrajina termoelektrana oštećena
0 20.06.2024 10:17
Evropsko nogometno prvenstvo Srbija Slovenija Danska Engleska Španija Italija
0 20.06.2024 09:14