Zelenski: U Izjumu pronađene još dvije masovne grobnice
(Izvor: Arhiva)

Zelenski: U Izjumu pronađene još dvije masovne grobnice

U noćnom intervjuu koji je CBS emitirao u SAD-u, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je da je Ukrajina otkrila još dvije masovne grobnice s tijelima stotina ljudi u sjeveroistočnom gradu Izjumu. Reuters je naveo kako je Zelenski rekao gledateljima u SAD-u: “Danas sam dobio više informacija. Pronašli su još dvije masovne grobnice, velike grobnice sa stotinama ljudi. Govorimo o (malom) gradiću Izjumu.”
 
Prošle su sedmice ukrajinske vlasti završile ekshumaciju tijela 436 osoba u masovnoj grobnici u tom gradu. Regionalni guverner rekao je kako se čini da je većina njih umrla nasilnom smrću, a postoje preliminarne naznake da je 30 njih bilo mučeno.
 
Zelenski je izjavio i da ne misli da ruski predsjednik Vladimir Putin blefira kada kaže da bi Moskva biti spremna da upotrijebi nuklearno oružje za odbranu Rusije. Putin je prošle sedmice izjavio da će Moskva upotrijebiti "sva raspoloživa sredstva" da zaštiti Rusiju i njen narod ukoliko bude ugrožen teritorijalni integritet te zemlje.

"Vidite, možda je jučer bio blef. Sada bi mogla biti realnost. Ne mislim da blefira", rekao je Zelenski, koji je ranije za "CBS News" ocijenio da su takve prijetnje samo "nuklearna ucjena".

Zelenski je prokomentarisao da bi se navodni ruski napadi na dvije ukrajinske nuklearke ili njihovu blizinu mogli smatrati "savremenom upotrebom nuklearnog oružja ili nuklearne ucjene".
 
federalna.ba/The Guardian
Izjum Ukrajina masovne grobnice