Zelenski optužio Rusiju da nuklearnu elektranu Zaporožje 'drži taocem'
(Izvor: EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT)

Zelenski optužio Rusiju da nuklearnu elektranu Zaporožje 'drži taocem'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ruske trupe drže nuklearnu elektranu Zaporožje "taocem" i da njena sigurnost ne može biti zagarantirana dok je ne napuste. Ukrajinske snage su zatvorile grad Avdijevku na liniji fronta dok planiraju svoj sljedeći potez, prenosi Reuters. 

Ruske trupe zauzele su nuklearnu elektranu, najveću u Evropi, još u prvim sedmicama invazije na Ukrajinu i nisu pokazale volju da se odreknu kontrole nad njom.

- Držati nuklearnu elektranu kao taoca više od godinu dana - ovo je sigurno najgora stvar koja se ikada dogodila u historiji evropske ili svjetske nuklearne energije - rekao je predsjednik Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

On je rusko prisustvo osudio kao "ucjenu radijacijom".

Njegovi komentari uslijedili su nakon sastanka s Rafaelom Grossijem, direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u hidroelektrani Dnjepar - sjeveroistočno od elektrane Zaporožje. 

Inicijative za vraćanje u sigurnosne okvire "osuđene su na neuspjeh" bez povlačenja ruskih trupa iz elektrane, rekao je Zelenski u komentarima objavljenim na predsjedničkoj web stranici.

Rusija i Ukrajina rutinski optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane u Zaporožju. Borba oko toga i zabrinutost zbog nestašice vode i da bi rashladni sistemi mogli izgubiti struju izazvali su strah od nuklearne katastrofe.

Tim IAEA je od septembra stacioniran u elektrani, a Kijev optužuje Moskvu da je koristi kao štit za trupe i vojnu opremu.

Grossi je u više navrata pozivao na stvaranje sigurnosne zone oko elektrane i trebao bi je ponovo posjetiti ove sedmice.

On je pokušao da pregovara s obje strane, ali je u januaru rekao da je posredovanje u dogovoru sve teže.

Zaporožje je jedan od četiri regiona za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala u septembru nakon referenduma koji su globalno označeni kao lažni. Rusija na elektranu gleda kao na svoju teritoriju, što Ukrajina negira.

federalna.ba/Fena

Volodimir Zelenski Zaporožje Rusija