videoprilog Elme Agić (Federacija danas)

Zdravstveni radnici u Konjicu neće odustati od traženja svojih plaća

U Konjicu su održani drugi protesti zdravstvenih radnika zbog neisplaćenih plata. Podsjećamo, radnici su prošle sedmice stupili u generalni štrajk, a zatim su u utorak izašli na ulice blokirajući magistralni put M17. I danas, novi pokušaji. Međutim, rješenja još nema.

Zdravstveni radnici iz Konjica ovaj su put protest izrazili jednosatnim blokiranjem magistralnog puta Mostar - Sarajevo. Zahtjev isti - isplata plaća koje nisu dobili već četiri mjeseca. Traže od svih nivoa vlasti da iznađu rješenje.

Medicinski radnici iz Konjica deblokirali magistralu, kilometarske gužve

Zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic, koji su u 12 sati blokirali magistralnu cestu M-17 u mjestu Drecelj, tražeći plate koje im nisu isplaćene od jula, su nakon više od sat deblokirali ovu saobraćajnicu, na kojoj su se stvorile nepregledne kolone. Iako je odluku o blokadi ove važ...

“Pozivamo ih sve da reaguju kako bi se otkrilo ko je kriv za ovo sve. Radnici su dolazili na posao, radili svoje zadatke uspješno i borili se za svaki ljudski život ovjde u Konjicu, rizikovali svoje živote i žele svoju platu”, kaže Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a.

Hasib Kozić medicinski je tehničar u Domu zdravlja Konjic: “Ovo je ružno, jad, čemer, tuga i žalosno. Stid me je kao građanina ove općine da mi blokiramo svoje ljude i da trpimo ovo”.

Porezna uprava Federacije blokirala je račune Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu zbog neizmirenih dugovanja. Međutim, zdravstveni radnici naglašavaju da i druge zdravstvene ustanove u ovom kantonu imaju dugovanja, a da im pri tome nisu blokirani računi. Ipak, iz Porezne uprave Federacije kažu da je reagirano prema Zakonu o Poreznoj upravi: “Kod Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i JU Kantonalna bolnica Dr. Safet Mujić smanjuju se dugovanja za razliku od JU Opća bolnica Konjic kod kojih se dug konstantno povećava”.

Zaposlenici kažu da je ovo jedini način da ih nadležni čuju. Ipak, pomaka nema. Najviše se plaše da će se ustanove morati zatvoriti što će negativno utjecati na sve građane, a što oni kao ljekari ne smiju dozvoliti.

“Općina nam je pomogla da makar možemo pružiti hitnu medicinsku pomoć, u smislu goriva za prijevoz pacijenata i za reagovanje u hitnim medicinskim slučajevima”, navodi Jasminka Hrvačić, direktorica Doma zdravlja Konjic.

Predsjednik Sindikata Opće bolnice Konjic Irfan Jazvin najavljuje koji je sljedeći korak:  “Ako se nešto ne desi, moramo otići u Mostar, blokirati institucije naše, Zavod zdravstvenog osiguranja, odnosno Poreznu upravu kantona”.

Okupljeni su jasni - neće odustati. Ipak je u pitanju egzistencija 320 zdravstvenih radnika.

federalna.ba

 

Konjic zdravstveni radnici
Bihać USK zdravstveni radnici
0 19.01.2022 14:48
Skupština USK protesti zdravstveni radnici demobilisani borci
0 19.01.2022 10:50
Orašje Domaljevac Odžak zdravstveni radnici štrajk upozorenja
0 11.01.2022 18:17
ubistvo Konjic Ford Focus
0 30.12.2021 09:56