videoprilog Sanela Kajana (Federacija danas)

Zdravstveni radnici u Konjicu: Ne vjerujemo u obećanja, nego u konkretne poteze

Zdravstveni sistem u Konjicu je na izdisaju. Tako kažu medicinski radnici konjičke Opće bolnice i Doma zdravlja koji su u štrajku zbog neisplaćenih plata i blokiranih računa. U najavljeno moguće deblokiranje računa tokom naredne sedmice, ne vjeruju. Kažu, ne bi bilo prvi put da ih izigraju lažnim obećanjima. Pomoć očekuju od svojih osnivača.

Teritorijalno najveća bh. općina Konjic je bez funkcionalnog zdravstvenog sistema. Medicinski radnici su u generalnom štrajku. Na to su bili primorani, kažu u Domu zdravlja i Općoj bolnici Konjic, jer ne vide drugi način. Blokirani računi i neisplaćeni lični dohoci su nešto preko čega se ne može preći.

„Mislim da Konjic zaslužuje jedan bolji odnos u zdravstvu, svih nadležnih institucija. A sve ove godine, u kojima smo mi dovedeni u ovakvo stanje, taj odnos nije išao ka razvoju konjičkog zdravstva. A razvoja zdravstva nema bez finansija“, govori Dženan Lepara, direktor Opće bolnice Konjic.

Iz Bolnice su zahvalili dobavljačima i Općini, jer imaju razumijevanja za situaciju u kojoj se nalaze zdravstvene ustanove Konjica. Najviše, u cijeloj ovoj situaciji, ispaštaju građani.

 „Evo, čovjek trebao da vadi uputnicu za Mostar, ali ne može da dobije. Ne znam kako će se ovo riješiti! Neka im odblokiraju račine i neka im riješe.“

Došao sam, tražio uputnicu. Nema! Niko ne radi. Ja ne znam šta ću, nego ići privatno, ako budem mogao. Ako ne budem... šta ću?“, pitaju se Konjičani.

Medicinski radnici kažu da ne ovisi o njima kada će ovi mantili biti uklonjeni, odnosno kada će ih obući oni koji su ih tu ostavili, nego o osnivačima Doma zdravlja i Opšte bolnice Konjic.

A osnivači kažu da će izdvojiti za zdravstvo, ali i da je potrebna racionalizacija tog sektora u kantonu koji ima oko 4.900 radnika.

 „Ponosan sam na činjenicu da smo od 2015. do danas, u proračunu povećali od nule na 13 miliona. Ove godine ćemo isplatiti domovima zdravlja i bolnicama, samo iz proračuna, 13 miliona! Bit će usmjereno za bolnice, i nešto više sredstava za bolnicu Konjic, zbog specifične situacije u kojoj je“, kaže Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK.

Iako su čuli najave da bi Porezna uprava uskoro mogla deblokirati račune, ne vjeruju u to, dok ne bude urađeno.

„Menadžment bolnice se naravno oslanja na osnivača. Nadam se da će naš osnivač i nadležne institucije uložiti dodatne napore da se u što skorije vrijeme iznađe rješenje ovog problema“,  navodi Dženan Lepara, direktor konjičke bolnice.

Iako traje štrajk zdravstvenih radnika, hitni slučajevi će biti zbrinuti i medicinski tretirani. I oni u Urgentnom centru, tj. Hitnoj pomoći, kao i dijalizni pacijenti.

federalna.ba/Sanel Kajan

Konjic zdravstveni radnici
Konjic kickbox državno prvenstvo
0 21.05.2022 16:05
privrednici SBK zdravstveni radnici
0 13.05.2022 19:51
Edo Selimić Kanton Sarajevo zdravstveni radnici
0 19.04.2022 17:44
Trusina Konjic
0 16.04.2022 10:06