videoprilog Anela Kajtezovića (Dnevnik 2)

Zdravstveni radnici u USK-u traže decembarsku plaću, prijete štrajkom

Dvije hiljade zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu nije primilo platu za decembar. Teško je reći kada bi to moglo biti. Zbog toga je danas ispred Doma zdravlja Bihać održano protestno okupljanje uposlenika, a nakon toga i sjednica Sindikata zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice u Bihaću. Ukoliko ne dođe do isplate u najkraćem mogućem roku prijete generalnim štrajkom. Ključna je iduća sedmica kada se održava sjednica Unsko-sanskog kantona.

Zdravstveni radnici bili su prinuđeni da prekinu posao jer onaj decembarski više od dvije hiljade njih još nije naplatilo. A radili su. Rade i danas, ali opet po ko zna koji put opominju nadležne. Novi vapaj nekolicine njih, uvertira je zapravo u generalni štrajk. Direktnog krivca pronašli su u Zavodu zdravstvenog osiguranja jer tvrde - novca ima.

„Ogorčeni smo nekorektnim, mogu reći i licemjernim odnosom Zavoda zdravstvenog osiguranja, neisplaćivanjem decembarske plaće. Ne postoje nikakvi formalno-pravni uvjeti da se ona ne isplati. I naš glavni zahtjev ovdje je isplata decembarske plaće već danas. Ne postoje razlozi za obustavu. Nećemo da nas uvlače u politiziranje i da ovisimo o glasovima skupštinskih zastupnika“, poručio je Ekrem Tutić, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika Doma zdravlja Bihać.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja lopticu odgovornosti prebacuju na Skupštinu. Prvi čovjek ove zdravstvene ustanove Jasmin Husetić u telefonskom razgovoru kazao nam je da zbog neusvajanja Finansijskog plana Zavoda i Odluke o privremenom finansiranju Kantona nijednoj zdravstvenoj ustanovi ne mogu isplatiti tranšu. Dakle, novca ima, ali skupštinske odluke nema. A, nezdovoljnih je i previše. U toku dana održan je i sastanak Sindikata zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice, koji su u još težoj situaciji, jer njima nije dovoljno samo donošenje Odluke o privremenom finansiranju, već usvajanje Finansijskog plana Zavoda.

„Ako se to ne desi, zna se šta je. To je zadnja i ona najkonkretnija mjera - generalni štrajk. A prije toga tražim i koristim priliku da se obratim Skupštini jer će najvjerovatnije iz cijelog Kantona zdravstveni radnici doći da prisustvuju Skupštini Kantona“, istakao je Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice.

„Mislio sam da nećemo doživjeti sudbinu Konjica i drugih domova zdravlja, jer su ovo sve naši ljudi u okruženju, naši predstavnici. Međutim, doživjeli smo gore. U ovom periodu da nemamo decembarsku platu, pa sad upitno i januarska i ti problemi koji su nastali, a svi znamo u kakvim uslovima i s kakvom pandemijom se borimo“, kaže Safet Sulić, medicinski tehničar u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Sjednica Skupština zakazana je za 19. januar i na njoj će se naći Finansijski plan Zavoda. Kava je trenutno situacija,  dokument neće dobiti potrebnu podršku, pa bi nakon toga trebala biti zakazana i vanredna sjednica na kojoj bi se našla Odluka o privremenom finansiranju kantona, međutim ni za njeno usvajanje, izvjesno je,  nema potrebne podrške. Poznato je da aktuelna izvršna vlast u Unsko-sanskom kantonu većinu u Skupštini nema već skoro dvije godine i da se u ovom mandatu održalo svega 20 redovnih sjednica. S druge strane opozicija trenutna dešavanja vidi kao šansu da obori Vladu Kantona. Prošlogodišnji budžet usvojen je upravo zahvaljujući glasu iz opozicije. To što nijedna strana u ovom trenutku nema većinu, najmanje su krivi ljekari i zdravstveni radnici, kao i ostali građani. Međutim, po ko zna koji put, upravo su oni ti koji plaćaju najvišu cijenu.

federalna.ba

USK Zdravstveni radnici USK Dom zdravlja Bihać
obrazovanje odraslih USK
0 20.05.2022 18:52
USK Christian Schmidt Državna imovina
0 18.05.2022 19:12
migranti migrantska kriza Bihać USK
0 29.04.2022 18:06
Mustafa Ružnić Nermin Kljajić migranti USK
0 24.04.2022 22:22
Dom zdravlja Bihać Bihać
0 22.04.2022 18:19