ZDK prvi pristupio kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike FBiH
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

ZDK prvi pristupio kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike FBiH

U sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona danas je potpisan Ugovor o pristupanju Kolektivnom ugovoru između Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine i Vlade ZDK koji će vrijediti tri godine.

Ugovor su potpisali ministar pravosuđa i uprave ZDK-a Nebojša Nikolić i predsjednik tog sindikata Samir Kurtović, a svjedočio mu je i kantonalni premijer Nezir Pivić, čija je vlada svoju saglasnost o pristupanju tom ugovoru dala na sjednici 8. marta.

Nikolić je istakao da je sretan da su prvi kanton koji je pristupio pravama i obavezama s nivoa FBiH te nastavili niz kakav su imali i u proteklim socijalnim dijalozima sa sindikatima.

-Bili ste svjedoci, od dolaska ove vlade, da nam je jedan od prioriteta bio aktivan razvoj socijalnog dijaloga sa svim predstavnicima sindikata. Benefiti koji postoje u ovom kolektivnom ugovoru, naši državni službenici i namještenici već od 1. januara i usvajanja budžeta, imaju priliku da osjete jednim dijelom, zato što smo imali kvalitetan dijalog i ostvarili smo povećanje osnovice - rekao je ministar Nikolić.

Prije potpisivanja ovog kolektivnog ugovora, kako je naveo, uposlenicima je omogućeno povećanje minulog rada sa 0,5 na 0,6, a regulisan je i način oko pripravnosti za sve državne službenike i namještenike.

-To se posebno odnosi na namještenike i državne službenike u organima sudskih vlasti, koji do sada, za razliku od zakona koji su to regulisali za sudije i tužioce, nisu imali takvu vrstu naknade - kazao je Nikolić.

On je zahvalio i predstavnicima Sindikata te izrazio zadovoljstvo da državni službenici i namještenici u ZDK-u ne zaostaju za pravima koja imaju njihove kolege sa nivoa FBiH.

- Kolektivni ugovor se primjenjuje na području kantona, s tim što lokalne zajednice imaju samostalnost da dogovaraju posebne uslove sa predstavnicima sindikata - napomenuo je.

Kurtović je također ukazao na uspješan dijalog s Vladom ZDK, koji je i rezultirao današnjim, prvim potpisom kolektivnog ugovora s nekom od kantonalnih vlada. Ugovor s Vladom FBiH, dodao je, potpisan je krajem prošle godine.

-Kroz ovakav pristup poboljšat ćemo i zaštititi prava radnika i sigurno zaustaviti sve procese odlaska državnih službenika i namještenika iz kantonalnih organa uprave ZDK-a. Ono što posebno želim da se osvrnem je da će i sudovi i tužilaštva dobiti određene benefite koje do sada nisu imali. Pogotovo onaj koji se odnosi na pripravnost na radu - kazao je Kurtović.

Zaposlenici koji su imali niža primanja od prosjeka u FBiH, dodao je, prilikom penzionisanja imat će pravo na naknadu u iznosu od pet prosječnih plaća u FBiH.

Kurtović navodi da su pregovarali i s drugim kantonima te su dali rok 15. mart da dostave svoje oduke te da je Vlada ZDK prva koja je pristupila federalnom kolektivnom ugovoru.

federalna.ba/Fena

Vlada ZDK