ZDK - Općinama i gradovima 650.000 KM za uređenje poslovnih zona
(Izvor: Fena/Vlada ZDK)

ZDK - Općinama i gradovima 650.000 KM za uređenje poslovnih zona

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić potpisao je danas s predstavnicima gradova i općina u tom kantonu ugovore o dodjeli poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona u ukupnom iznosu 650.000 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je ranije usvojila odluku kojom je, na osnovu javnog poziva, odobreno po 100.000 KM općinama Tešanj (PZ "Bukva Vila"), Žepče (PZ "Radovlje"), Maglaj (PZ "Liješnica"), Olovo (PZ "Golubište-Pilana) i Zavidovići (PZ "Majdanska polja"), Općini Doboj Jug odobreno je 94.967,97 KM (PZ "Mravići"), dok je Općini Usora odobreno 55.032,03 KM (PZ "Ularice").

Šibonjić je rekao da je Vlada ZDK opredjeljena da stvori što bolje moguće uslove za poslovanje postojeći i novih investitora u poslovnim zonama, tako da vjeruju da će ovim sredstvima napraviti dodatni iskorak.

- Poslovne zone su motor razvoja privrede i uskoro planiramo raspisati javni poziv za dodjelu dodatnih milion KM za poslovne zone - dodao je Šibonjić.

Općina Usora najmanja je jedinica lokalne samouprave u tom kantonu, a već ima razvijene tri poslovne zone u kojima radi više od 250 preduzeća. Načelnik Mirnes Tukić zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu, istakavši da su poslovne zone izuzetno važne za privlačenje novih investitora.

U Zeničko-dobojskom kantonu postoje 22 poslovne zone različitih nivoa uređenosti, ali su sve okosnica privrednog rasta jedinica lokalne samouprave, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

federalna.ba/Fena

ZDK