ZDK: Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

ZDK: Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Centralna svečanost povodom 15. aprila - Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine za Zeničko-dobojski kanton održana je u Visokom u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca "Unija veterana" ZDK, a pod pokroviteljstvom kantonalne vlade i Ministarstva za boračka pitanja te Grada Visoko.

Upriličen je defile ratnih jedinica ulicama Visokog, polaganje cvijeća i odavanje počasti na šehidskim spomen-obilježijima, te spomeniku palim borcima NOB-a, a potom je održana akademija uz prisustvo predstavnika društvenog, političkog i vjerskog života, branilačke populacije i građana, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Čestitke povodom Dana Armije RBiH uputio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, koji je rekao da je priča o Armiji RBiH priča o multietničnosti, herojskom otporu agresiji, žilavosti naroda i borbi najvećih sinova za ljudske i civilizacijske vrijednosti.

- Formiranje Armije RBiH 15. aprila i osnivanje Trećeg korpusa, 1. decembra 1992. godine su zasigurno dva najznačajnjija datuma u novijoj historiji nas koji živimo u ovom dijelu BiH. Pripadnike Armije RBiH prati čast koju su sačuvali u najtežim okolnostima, kada je nad narodom vršen genocid kao najteži oblik zločina iz međunarodnog humanitarnog prava - rekao je premijer Pivić.

Izrazio je zadovoljstvo što su u programu akademije učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Visokog, koji, kako je rekao, trebaju nastaviti njegovati kulturu sjećanja, te poštovati žrtvu i herojski otpor branilaca.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica rekao je da je formiranje Armije RBiH bio izraz odgovornosti, patriotske i političke zrelosti te političko i patriotsko opredjeljenje njenih građana i naroda.

- Bh. patriote su se časno borile i imale časne komandante. Branili smo se od onih koji su htjeli da unište našu državu i narode koji ovdje žive, a zahvaljujući vama u tome nisu uspjeli. Imamo državu, slobodu, a narodi žive zajedno u jedinoj nam BiH - rekao je Sirovica.

U ime grada domaćina prisutne je pozdravio gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, a o značaju formiranja Armije RBiH govorili su penzionisani general Vahid Karavelić, predsjednik JOB Unija veterana ZDK Vernest Karzić te predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Grada Visoko Ferid Provalić, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Dan Armije Republike BiH ZDK
ZDK skraćeni postupak Zakon o plaćama i naknadama
0 22.05.2024 13:29
Adnan Delić ZDK Zenica Centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama
0 22.05.2024 11:23
ZDK nastavni program tržište rada
0 20.05.2024 18:26
ZDK Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zloćudni tumor kože pregledi
0 17.05.2024 08:20