videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Zbog rušenja Ville Nardelli u Mostaru krivična prijava Tužilaštvu BiH

Ogorčenje većeg broja javnosti u Mostru izazvalo je rušenje Ville Nardelli, koja se nalazila između šetališa Nikole Šubića Zrinjskog i Liska ulice u Mostaru. Prema mišljenju struke, objekat je trebao biti proglašen nacionalnim spomenikom. Sve je rezultiralo i krivičnom prijavom. Umjesto toga poslužio je kao prostor za pozornicu.

Villa Nardelli u Mostaru iz 1931. godine jedna je od rijetkih objekata u Mostaru izgrađenih između dva svjetska rata, a koji je imao neku arhitektonsku vrijednost. Predstavljala je graditeljsko naslijeđe Mostara i bila sastavni dio ambijentalne cjeline prostora oko Rondoa.

„Ona je posjedovala arhitektonsku vrijednost kao objekt izgrađen između dva svjetska rata i projektiran u uredu jednog dosta značajnog njemačkog arhitekte u Stuttgartu“, objašnjava historičarka umjetnosti Tatjana Mićević-Đurić.

Unatoč važnosti, srušena je. A nije smjela biti, kaže Mićevć Đurić te dodaje da u BiH ne postoje adekvatni zakoni koji bi zaštitili objekte od višestruke važnosti i značaja za našu zemlju: „Problem je, prije svega, u nedjelotvornoj i neefikasanoj zaštiti službe za zaštitu spomenika do koje nije došlo samo zbog nedostatka novca. Najlakše je reći da nema para - međutim, mi nemamo ni odgovarajuću legislativu. Investitor nije jedini koji u slučaju dobra graditeljskog naslijeđa - spomenika kulture - može odlučivati o njegovoj sudbini“.

O njegovoj sudbini, u ovom slučaju, odlučio je Grad, kaže gradonačelnik Mario Kordić (HDZ BiH): „Pričate o onoj ruševini, hrpi smeća, miševa i svega ostalog u samom centru grada. Lokalitet je privatna parcela jedne firme iz Hercegovine“.

Zbog toga je, kaže, odobrio rušenje, jer navodno je Villa Nardelli godinama predstavljala opasnost za građane. Zbog ovakvog poteza reagirala je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika u BiH koja je podnijela krivičnu prijavu protiv Marija Kordića, uz naglašavanje da su ranije upozoravali da ovaj objekt ne smije biti srušen.

„I prije godinu-dvije dana smo upozoravali nadležne institucije u Mostaru da je peticija podnesena, da su sva dobra stavljena pod zaštitu, da su se svi dužni uzdržavati od bilo kakvih oštećenja takvih objekata“, kazao je DF-ov Zoran Mikulić, član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika u BiH.

Zbog toga Mostar ima veliki problem s ruševinama u gradu, odgovara gradonačelnik Kordić, te poziva na donošenje akata koji bi definirali način upravljanja takvim objektima: „Ja bih pozdravio da te agencije koje i ako uopće podnose kaznene prijave na ovo skupa, počnu raditi svoj posao, a to je da 18 godina donesu, ako već trebaju donijeti, neki akt koji bi definirao građenje na tom prostoru“.

Objekat Ville Nardelli nije bilo moguće obnoviti u stanju u kakvom se trenutno nalazio, priča Mićević- Đurić, jer se sa njegovom zaštitom reagovalo prekasno. Zbog toga se upravo pritisak najviše stavlja na nadležne institucije u BiH da donesu zakone koji će stati u zaštitu građevinskog naslijeđa države.

federalna.ba

Villa Nardelli Mostar rušenje
požar Mostar
0 12.07.2024 09:40
Mostar Stari most skokovi Srebrenica
0 11.07.2024 12:45
Mostar požar
0 11.07.2024 09:07
Mostar tržnica
0 09.07.2024 12:56