videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Zbog pandemije trpi i dječiji lokomotorni sistem

Pandemija je ostavila brojne posljedice po društvo, a zasigurno ćemo mnoge od njih vidjeti tek u godinama koje dolaze. Veliki uticaj ostavila je i na zdravlje najmlađih, naročito ono psihičko, ali i zdravlje lokomotornog sistema.

Dvije hiljade djece pregledane prošle godine upućeno je na daljnju dijagnostičku obradu kada je u pitanju zdravlje lokomotornog sistema. U odnosu na prethodne godine, radi se o povećanju od 4 posto, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica koji ove skirninge obavlja svake godine.

„Uz neke detaljnije anallize vjerovatno bi se to moglo povezati i sa smanjenom fizičkom aktivnošću, online nastavom i korištenjem ekrana mobitela ili tableta. Prinudni položaji tokom korištenja ovih uređaja mogu dovesti do problema sa lokomotornim sistemima“, objašnjava doc. dr. Nino Hasanica, šef Službe za školsku higijenu INZ.

Namir Škaljo član je Školskog odbora OŠ Meša Selimović: „Djeca su više boravila kod kuće, manje su fizički bila aktivna. U školi kad sjede, kad je bila klasična nastava, ipak su morali relativno ispravno da sjede, bili su pod nadzorom nastavnika. Nažalost, vjerovatno smo i mi roditelji propustili da djeci ukazujemo dok su u kućnoj atmosferi pratili nastavu“.

Jedan od zadataka nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja je prevencija vježbama te korekcija držanja tijela. Jako je važna i adekvatna saradnja ljekara, škola i roditelja da bi problem bio na vrijeme uočen, ali i da bi se radilo na njegovoj korekciji.

„Izuzetno je važno da roditelji odvedu svoju djecu na daljnju dijagnostičku obradu nakon što dobiju našu uputnicu, odnosno preporuku da odu ljekaru porodične medicine ili kod fizijatra ili kod ortopeda ili u slučaju skrininga vida kod oftamologa“, dodaje Hasanica.

Adem Husanović, nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja u OŠ Meša Selimović, podsjeća na na važnost vježbi koje potiču jačanje mišića u blizini kičmenog stupa.

Fizička aktivnost nije važna samo za djecu nego i roditelje, a redovnom šetnjom jača se ne samo fizičko nego i psihičko zdravlje svih članova zajednice.

federalna.ba

leđa pandemija online nastava
Boris Johnson istraga pandemija Covid19 koronavirus virus
0 26.06.2022 13:53
žrtve pandemija koronavirus Covid19 Grčka
0 25.06.2022 18:52
žrtve pandemija koronavirus Covid19 Crna Gora
0 19.06.2022 15:55
Jake Sullivan SAD pandemija koronavirus Covid19 virus
0 19.06.2022 10:06
žrtve pandemija koronavirus Covid19 Srbija
0 18.06.2022 16:14
žrtve pandemija koronavirus Covid19 Crna Gora
0 18.06.2022 16:03