Zbog niskih temperatura i prekida daljinskog grijanja u Zenici skraćeni časovi u školama
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Zbog niskih temperatura i prekida daljinskog grijanja u Zenici skraćeni časovi u školama

Zbog novog zahlađenja zraka, a što se odrazilo i na temperaturu u školskim prostorima, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona obavijestilo je škole u tom kantonu da mogu smanjiti trajanje časa sa 45 na 30 minuta - potvrdio je Feni resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

On je naveo kako se na ovakav potez, prije svega, odlučio zbog prekida grijne sezone u Gradu Zenica, gdje je najviše škola priključeno na sistem daljinskog grijanja.

-Naravno, naša su uputstva uvijek upućena prema svim školama i općinama. Dobio sam obavijest da je, zbog prekida grijanja u Zenici, dosta hladno u učionicama pa zbog zdravlja djece i osoblja škola, bolje je skratiti trajanje časa. Pojavila se i vijest da je kompanija 'ArcelorMittal', odnosno Toplana Zenica, spremna da nastavi isporuku toplote, ali nije spremno Javno preduzeće 'Grijanje' Zenica - kaže Kozlić.

Izražava nadu da će ovakav režim odvijanja nastave važiti samo do kraja ove sedmice.

-Pratit ćemo situaciju pa ćemo vidjeti kako će biti od ponedjeljka. Nadamo se da će se, barem, proljepšati vrijeme te da će porasti temperature - kaže Kozlić.

federalna.ba/Fena

ZDK Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK škola grijanje zahlađenje