Zbog nestašice goriva Palestinci koriste zaprežna kola za prevoz

Palestinci u Deir el-Balahu u centralnoj Gazi koriste zaprežna konjska i magareća kola za prevoz u jeku krize goriva uzrokovane izraelskim ratom u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska već osam mjeseci izvodi napade na Pojas Gaze zbog čega su mnogi Palestinci morali napustiti svoja skloništa u druge dijelove palestinske enklave.

Izraelske snage su ove sedmice pokrenule žestoki napad na izbjegličke kampove Nusairat u Gazi, Al-Burayj u Deir al-Balahu i Al-Magazi.

Mnogi stanovnici Gaze koji su ranije izbjegli u ove izbjegličke kampove ponovo su morali bježati na neka druga područja u potrazi za sigurnijim mjestom koje je već mjesecima u palestinskoj enklavi skoro nemoguće naći.

Nakon brojnih napada hiljade Palestinaca iz centralnih dijelova Pojasa Gaze počeli su pakovati ono malo stvari što im je preostalo i bježati prema jugu gdje izraelska vojska također nastavlja izvoditi napade.

Neki su stvari spakovali u automobile i krenuli na put, dok je veliki broj njih zbog nestašice goriva u potragu za sigurnijim utočištem krenuo zaprežnim kolima.

Najmanje 37.084 Palestinca ubijena su u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra. U saopštenju ministarstva zdravlja se dodaje da je 84.494 ljudi povrijeđeno u napadima. Mnogi su još uvijek zarobljeni pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu doći do njih.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

federalna.ba/AA

 
Palestina Izrael Gorivo nestašica