(Izvor: AA)

Zbog neprisustva zastupnika iz RS-a glasanje o Ukrajini u drugom krugu

Zbog nepostojanja entitetske većine, iz Republike Srpske Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će se u drugom krugu glasanja izjašnjavati od zaključcima koji su na današnjoj hitnoj sjednici posvećenoj Ukrajini dobili opću većinu.

Najviše glasova, 29 dobio je prijedlog zaključka zamjenice predsjedavajućeg Borjane Krišto kojim se podržavaju rezolucije Evropskog parlamenta i Generalne skupštine UN-a o osudi agresije Rusije na Ukrajinu te podržavaju aktivnosti koje provodi EU u aktivnostima kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu.

U drugom krugu razmatrat će se i zaključak zastupnice Edite Đapo kojim Predstavnički dom poziva zemlje i organizacije, članice Vijeća za implementaciju mira da "suspenduju Rusiju iz članstva kao zemlju koja kao agresor ne može implementirati mir u BiH".

Isto se odnosi i na set zaključaka koji su predložili zastupnici Naše stranke i Nezavisnog bloka kojim se od Vijeća ministara BiH traži da za državljane Ukrajine osigura boravak u BiH umjesto 30 ubuduće 90 dana bez viza, da im se osigura ulazak samo sa ličnim kartama, te da se suspenduje Sporazum i time uvede vizni režim za ulazak iz Rusije u BiH.

U drugi krug glasanja će i rezolucija Kluba zastupnika SDA o "osudi ruske agresije na Ukrajinu", kao i prijedlog zaključka predsjedavajućeg Denisa Zvizdića da Vijeće ministara BiH osigura iz tekuće rezerve 250 hiljada eura za pomoć ugroženom narodu Ukrajine.

Isto se odnosi i na prijedlog seta zaključaka poslanika Jasmina Emrića iz NES-a koji je tražio da Predsjedništvo BiH "poduzme sve aktivnosti na provedbi odluka vezano za osudu agresije Rusije na UKrajinu", Vijeća ministara BiH da osigura sredstva za humanitarnu pomoć narodu Ukrajine, te da Predstavnički dom PS BiH poziva vlade oba entiteta, kantona u FBiH i gradove i općine u BiH da svako u skladu sa svojim mogućnostima osigura pomoć za ukrajinski narod.

Svi ovi prijedlozi zaključaka dobili su opću većinu od 24 glasa za, osim prijedloga Denisa Zvizdića koji je dobio 23 glasa za, dok su zastupnici Kluba HDZ-a BiH, njih pet, bili suzdržani.

Poslanici iz RS-a nisu prisustvovali današnjem zasjedanju.

federalna.ba/AA

Predstavnički dom zaključci Ukrajina