Zbog nedostatka kvoruma odgođena sjednica Vijeća ministara BiH
(Izvor: Fena)

Zbog nedostatka kvoruma odgođena sjednica Vijeća ministara BiH

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za danas, odgođena je zbog nedostatka kvoruma. Kako je saopćeno iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH: "Ministri iz reda bošnjačkog naroda pisanim aktom obavijestili su predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto da nisu u mogućnosti prisustvovati današnjoj sjednici."

Iako su mediji objavili da ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu prisustvovali sjednici jer je predsjedavajuća Krišto navodno odbila prijedlog o hitnoj telefonskoj sjednici i proglašavanju Dana žalosti  na području cijele države, ponovo su se oglasili iz kabineta predsjedavajuće Krišto.

"Zbog medijskih špekulacija o neodržavanju izvanredne/telefonske sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a zbog istinitog i točnog informiranja javnosti dužni smo Vas upoznati o sljedećim činjenicama. Za danas, 25. svibnja u 10:00 sati bila je ranije zakazana 13. redovita sjednica Vijeća ministara BiH koja nije održana, a o razlozima njenog neodržavanja prethodno smo Vas informirali. Napominjemo kako Ured Generalnog tajništva VM BiH, kao i Ured predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, nije zaprimio službeni zahtjev za održavanje izvanredne/telefonske sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz kabineta Borjana Krišto.

Vijeće ministara BiH danas je, između ostalog, trebalo razmatrati Informaciju o statusu projekta digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa u Bosni i Hercegovini, koju je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Ne dnevnom redu je trebala da se nađe i Informacija o usvajanju drugog privremenog izvještaja o usklađenosti Bosne i  Hercegovine s preporukama GRECO-a u četvrtom krugu evaluacije.

Ministri su, između ostalog, trebali razmatrati i Informaciju o potrebi pripreme, provođenja i diseminacije rezultata popisa poljoprivrede u BiH 2023 - 2026. i Prijedlog odluke o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu Akcijskog plana za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u BiH 2023 - 2026. 

federalna.ba/Fena

Vijeće ministara BiH sjednica
delegati Dom naroda sjednica neradna nedjelja infrastruktura
0 16.05.2024 08:18
sjednica Vijeće sigurnosti UN izvještaj Visoki predstavnik u BiH
0 15.05.2024 08:39