videoprilog Anela Husnića (Federacija danas)

U akciji SIPA-e uhapšen direktor Bosnalijeka i još jedna osoba

Nova afera trese najvećeg industrijskog proizvođača lijekova u BiH Bosnalijek. Akcija SIPA-e i Tužilaštava BiH - pod sumnjom u finansijski kriminal uhapšen je direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović i još jedna osoba. Pet ih je na saslušanju u svojstvu osumnjičenih. Pretresi i hapšenja vršena su u više bh. gradova.

SIPA pretresla imovinu u privatnom vlasništvu Uzunuovića. Među njima - Bosnalijek. Izvršeni su pretresi stambenih objekata fizičkih lica na četiri lokacije, kao i pretresi poslovnih objekata pravnih lica na pet lokacija u Sarajevu i Konjicu.

“Slobode su lišena dva lica koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih. Također, u skolpu navedenih aktivnosti uručeni su pozivi za pet osumnjičenih lica koji se nalaze u SIPA-i, gdje će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih”, izjavila je Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e.

Pretres je obavljen po nalogu Suda i Tužilaštva BiH. Iz državnog tužilaštva su saopćili da su pretresi vršeni na više lokacija u nekoliko bh. gradova.

“Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organizirani kriminal, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemilionskom iznosu”, naveo je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Nakon hapšenja i pretresa, osumnjičeni će biti predani postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima. Iz Bosnalijeka kratko su se oglasili službenim saopćenjem:

“Ovim putem ističemo da u potpunosti stojimo na raspolaganju svim istražnim i kontrolnim organima u Bosni i Hercegovini. Takav odnos potvrđen je i ranije, jer je u više navrata u proteklim godinama predata sva tražena dokumentacija i osigurana potpuna saradnja sa svim istražnim i kontrolnim organima.”

Inače, bivši čelnici Bosnalijeka na udaru pravosudnih organa i sudi im se već godinama za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem Bosnalijeka od 2005. do 2012. godine. S druge strane, i postojeći su bili predmet policijsko-tužilačkih provjera zbog sumnje u nezakonitosti.

federalna.ba

SIPA Bosnalijek direktor pretres