Završen 50. sajam šljive u Gradačcu, predstavljeno više od 300 izlagača

Završen 50. sajam šljive u Gradačcu, predstavljeno više od 300 izlagača

U Gradačcu je danas zatvoren 50. jubilarni međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, na kojem se u protekla četiri dana predstavilo više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, Francuske i Turske.

Organizator ove sajamske manifestacije, koja je počela 23. augusta, bila je Turistička zajednica grada Gradačca, uz podršku Grada Gradačca i brojnih partnera i sponzora.

Ovogodišnji sajam, kako je bilo rečeno na ceremoniji otvaranja, prilika je da taj grad nakon nedavnog tragičnog događaja bude prepoznatljiv po pozitivnim vijestima.

- Sve planirane aktivnosti su realizovane. Vjerujem da smo se okoristili predavanjima sa stručno-naučnog savjetovanja o poljoprivredi i turizmu, kao i pčelarstvu. Drago nam je što su u godini jubileja naši izlagači zadovoljni učešćem na ovoj sajamskoj manifestacij. Iako smo zbog tragedije koja je nedavno zadesila naš grad otkazali sve zabavne programe, raduje nas činjenica da su grad i sajmište posjetili brojni gosti i turisti. To pokazuje da gosti, izlagači i naši sugrađani vole i rado dolaze na ovu manifestaciju, bez obzira na okolnosti u kojima se organizuje i na tome im se još jednom srdačno zahvaljujemo - rekao je voditelj Turističkog ureda u Gradačcu Ensar Mešanović.

Među bojnim gostima i prijateljima gradačačkog sajma bio je i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

- Mene zanima puno toga, ono što se zbiva oko i u Bosni i Hercegovini. To je nešto što je važno za cijelu našu regiju, važno je za Hrvatsku i važno je za Evropu. Ja sam ovdje na jednom privrednom skupu. Ako se gospodarstvo dobro organizira onda je to i politička poruka. Zato mislim da je za Bosnu i Hercegovinu najvažnije da bude zaokupljena gospodarskim rješenjima, a time se onda rješavaju i politička - rekao je Mesić.

Upućen je poziv za zajednički angažman svih nivoa vlasti, nauke, struke, poljoprivrednog i industrijskog sektora, kako bi se obezbijedili potrebni uslovi za proizvodnju i plasman hrane. Rečeno je kako je gradačački sajam prilika za prezentaciju dostignuća u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Kako su saopćili organizatori, govorilo se o upotrebi novih tehnologija u praćenju i zaštiti poljoprivrednih kultura, upotrebi bioregulatora i savremenim kanalima snabdijevanja hranom. Osim novih softverskih rješenja, savremene tehnologije i upotrebe dronova, značajno mjesto ima i poljoprivredna mehanizacija.

Firma “Sinpeks B” iz Bijeljine je izložila traktore, poljoprivrednu mehanizaciju, priključne mašine i opremu za uređenje i održavanja vrta, a izložbeni salon imala je i firma “Rakić” iz Brčko Distrikta koja je predstavila pet modela IMT trakotora sa priključcima.

I ove godine dodjeljene su medalje Sajma šljive za kvalitet izloženih proizvoda.

Također, Udruženje pčelara “Pčela” Gradačac organizovalo je 6. međunarodni sajam pčelarstva koji je kao podsajamska manifestacija održan u dane Sajma šljive.

Sajam šljive otvorio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, uz prisustvo ministara poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i TK Kemala Hrnjića i Fedahije Ahmetovića te gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića.

federalna.ba/Fena

Sajam šljive Gradačac
femicid Gradačac Smiljana Vovna
0 09.05.2024 17:09
Kula Husein-kapetana Gradaščevića Gradačac
0 23.03.2024 10:47
Gradačac saobraćajna nesreća
0 13.03.2024 10:41