Završen 13. Sarajevo Business Forum: BiH atraktivna turistička destinacija za investitore i poslovne lidere
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Završen 13. Sarajevo Business Forum: BiH atraktivna turistička destinacija za investitore i poslovne lidere

Panelom "Perspektive razvoja turizma s posebnim osvrtom na turizam i franšize” i investicijskom konferencijom u turizmu završeno je 13. izdanje poslovno-investicijske konferencije Sarajevo Business Forum koja je održana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Trinaesti Sarajevo Business Forum okupio je vodeće svjetske biznismene, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim pitanjima i istražili mogućnosti za ulaganje i saradnju.

Tokom dva dana foruma, održano je više panela koji su obuhvatili teme kao što su inovacije, investicije, održivi razvoj, regionalna saradnja, digitalna transformacija i turizam.

Prvi radni dan foruma održan je u Parlamentu BiH, s nizom panela posvećenih regionalnim perspektivama na članstvo u EU i investicijama. Drugi radni dan donio je diskusije o željezničkoj infrastrukturi i digitalnoj transformaciji, a završni dan je bio posvećen razvoju turizma.

"13. Sarajevo Business Forum pokazao je da je Bosna i Hercegovina atraktivna destinacija za investitore i poslovne lidere iz cijelog svijeta. Forum je omogućio umrežavanje, razmjenu ideja i istraživanje novih poslovnih prilika, što je ključno za ekonomski razvoj zemlje i regije. Kroz diskusije i prezentacije, učesnici su dobili uvid u potencijale i izazove različitih sektora, što može dovesti do konkretnih investicijskih projekata i saradnji u budućnosti. Sarajevo Business Forum još jednom je pokazao zašto predstavlja ključnu platformu za promociju ekonomskih potencijala Bosne i Hercegovine. Kao jedan od najprestižnijih poslovnih događaja u regiji, SBF ima neprocjenjiv uticaj na domaću privredu, pružajući prilike za investicije, umrežavanje i razvoj novih poslovnih inicijativa", saopštili su organizatori.

Za kraj ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Business Foruma, u saradnji sa USAID Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) održan je Panel "Perspektive razvoja turizma s posebnim osvrtom na turizam i franšize”.

Diskutovano je o ključnim perspektivama razvoja turizma u BiH, s posebnim fokusom na zdravstveni turizam i franšize. Panelisti su podijelili svoja iskustva i ideje o tome kako unaprijediti turističku ponudu i privući veći broj posjetilaca.

Ivana Kolar, izvršna direktorica Julius Rose d.o.o. je istakla da zdravstveni turizam može biti dio rješenja jer privlači posjetitelje tokom cijele godine.

Jasmin Mehić, direktor ZOI '84 rekao je da je turizam strateška industrija u BiH mada je zemlja tek na početku njenog razvoja.

“Moramo brendirati našu destinaciju kao cjelogodišnju i omogućiti prelaz s poljoprivrede na turizam. Potrebno je potaknuti lokalne poslovne subjekte da se više okrenu turizmu”, zaključuje Mehić.

Mehmet Callioglu, glavni izvršni direktor i osnivač Healing Journey Medical Travel govorio je o iskustvima zdravstvenog turizma iz Turkiye:

“Da biste se bavili medicinskim turizmom u Turkiye, morate imati licencu od Ministarstva zdravstva i podršku Ministarstva privrede i trgovine. Ključno je pratiti međunarodne procese i pravila, fokusirajući se na cijeli proces od početka do kraja, a ne samo na cijenu i marketing, kako bi zdravstveni turizam bio održiv."

Nakon panela održana je Investicijska konferencija u turizmu: Predstavljanje projekata i umrežavanje za vlasnike projekata i investitore (powered by USAID). Ovo je bila dobra prilika za vlasnike projekata i investitore da predstave svoje projekte i umreže se s potencijalnim partnerima. Feđa Begović, direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH, i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, govorili su o značaju ulaganja u turistički sektor i mogućnostima koje pruža.

Predstavljena je studija "Ulaganja u turizam u BiH" koju je izradila Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

Studija je pružila detaljan pregled potencijala za ulaganje u turistički sektor u BiH naglašavajući ključne oblasti za razvoj.

Ovom prilikom Karl Wurster, direktor ekonomskog odjela USAID/BiH je rekao da je Sarajevo Business Forum je ključni poslovni i investicijski događaj na zapadnom Balkanu.

"Vlada SAD-a ponosna je na saradnju s BBI Bankom u unapređenju međunarodne konkurentnosti Bosne i Hercegovine i poticanju rasta turizma. Kroz USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma, vrijednosti 20 miliona američkih dolara, cilj nam je unaprijediti ljudski kapital, olakšati pristup finansijama i poboljšati brendiranje destinacija", rekao je Wurster.

federalna.ba/AA

Sarajevo Business Forum
Sarajevo Business Forum
0 22.05.2024 17:45
Sarajevo Business Forum počeo zvanično
0 22.05.2024 10:16
Sarajevo Business Forum
0 21.05.2024 20:57