Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH obilježio Svjetsku sedmicu imunizacije

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH obilježio Svjetsku sedmicu imunizacije

U Svjetskoj sedmici imunizacije, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u partnerstvu s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i potporu Europske unije organizirao je u Sarajevu Okrugli stol 'Suvremeni momenti imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine'. Okupili su stručnjake iz oblasti imunizacije da bi razmijenili znanja i iskustva dobre prakse, osnažili partnerstva, osvrnuli se na aktuelnu epidemiološku situaciju i poslali poruku da je imunizacija najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić rekao je da je imunizacija veliki civilizacijski doseg, velika vrijednost prije svega za djecu koja se imunizacijom štite od zaraznih bolesti.

- Imunizacijski program u Federacije Bosne i Hercegovine je na visokoj razini. Mi cijepimo protiv deset bolesti, prema Kalendaru imunizacije, dok se u Evropi i razvijenim zemljama svijeta cijepi protiv 15 i više bolesti. Zavod za javno zdravstvo Federacije ima planove za povećanje opsega, razvoja i unaprjeđenja imunizacijskog programa, ali i za povećanje cjepnog obuhvata. Cjepiva koja mi koristimo su kvalitetna, sugurna i visokoučinkovita i ista se koriste u najrazvijenijim zemljama. Pod nadzorom su Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Zavod brine za sigurnu i redovitu nabavu cjepiva te kvalitetno čuvanje i distribuciju u hladnom lancu - rekao je Skočibušić.

Zahvalio je partnerima Uredu Svjetske zdravstvene otganizacije u Bosni i Hercegovini i UNICEF-u BiH te istakao da se zajedničkim radom može postići da zdravstvena zaštita naše djece bude na istoj razini kao što je to u zapadnoj Europi i SAD-u.

- Imunizacija je zajednički posao, kako vladinog tako i nevladinog, ali i međunarodnog sektora. Nama je važno čuvati svaki život i našu djecu učiniti sigurnijom, napose od onih bolesti koje možemo spriječiti imunizacijom - rekao je Skočibušić. Ponovio je da je Zavod na raspolaganju roditeljima i svima zainteresiranima, za sve informacije o imunizaciji.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa istaknuo je da je ovogodišnja sedmica imunizacije obilježava u trenutku kad su u Federaciji Bosne i Hercegovine registrirane dvije epidemije zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti imunizacijom. To su epidemije morbila i pertussisa (hripavca, velikog kašlja).

- Do ove sedmice, imamo registriranih više od dvije hiljade slučajeva obolijevanja od morbila. To su uglavnom djeca predškolskog i školskog uzrasta. Među oboljelim, svako sedmo oboljelo dijete je hospitalizirano. Nažalost, registriramo i vrlo ozbiljne komplikacije koje idu uz to oboljenje - kazao je Musa.

Za epidemiju pertussisa (hripavca, velikog kašlja) rekao je da je prijavljeno više od 500 slučajeva obolijevanja od te bolesti.

- To su, također, primarno djeca predškolskog i školskog uzrasta. Te brojke su i nešto veće, s obzirom da u odrasloj populaciji ta bolest možda ne bude ni prepoznata niti dijagnosticirana. Sa žalošću možemo konstatirati da su prijavljena dva smrtna slučaja, uslijed komplikacija oboljenja od pertusissa - rekao je Musa.

- Tokom cijele godine ukazujemo na važnost imunizacije. Glavni razlog zašto dolazi do epidemija bolesti, koja se mogu prevenirati imunizacijom, jesu nedovoljni imunizacijski obuhvati zabilježeni prethodnih godina, prije svega za vrijeme pandemije COVID-19. Ove brojke govore o ozbiljnijoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, kad se radi o cjepno preventabilnim bolestima - kazao je.

Istakao je da je imunizacija jedna od najznačajnjih mjera kojom roditelj može zaštititi svoje dijete od potencijalno ozbiljnih bolesti.  

- Imunizacija je zajednička obaveza sustava školstva i zdravstva, kao i roditelja koji pravovremeno treba da dovedu dijete na imunizaciju. Samo zajedničkim aktivnostima možemo popraviti imunizacijski obuhvat i spriječiti javljanje tih bolesti u epidemijskom obliku - kazao je Musa.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Erwin Cooreman rekao je da Svjetska zdravstvena organizacija, uporedo sa Svjetskom sedmicom imunizacije, obilježava 50 godina Proširenog programa imunizacije (EPI), globalne inicijative za proširenje dobrobiti osnovnih cjepiva koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

- Cjepiva ostaju naše najjače sredstvo protiv ozbiljnih bolesti, koja ponekad imaju smrtni ishod. Zemlje su posvećene postizanju nivoa procijepljenosti između 90 do 95 posto da bi zaštitile svoju populaciju, formuliranjem sveobuhvatnih politika imunizacije i prilagođavanjem usluga potrebama pojedinaca i zajednica. Svjetska zdravstvena organizacija nastavit će podržavati te napore za dobrobit svih nas - izjavio je Cooreman.

Podsjetio je da Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini, uz potporu EU i USAID-a, kontinuirano pomaže zdravstvenim vlastima u BiH i naveo brojne aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje imunizacije među kojima je program nadoknade propuštenih doza vakcinacije, od čega je koristi imalo više od 7.000 djece dobi od jedne do sedam godina koja su primila jednu od propuštenih doza.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Veronika Vashchenko rekla je da želi da u 2024. godini UNICEF BiH ojača partnerstvo s zdravstvenim vlastima, Zavodom za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i drugim partnerima na osiguranju sigurne budućnosti djece i da obezbijede da ne obolijevaju od bolesti koje se mogu prevenirati.

- UNICEF poziva vlasti i sve partnere da ulažu u imunizaciju da bi se zaštitile sljedeće generacije. UNICEF je opredijeljen za nastavak pružanja potpore partnerima u jačanju programa imunizacije u BiH. Uz potporu UNICEF-a u oblasti imunizacije, pored ostalog, unaprjeđeni su kapaciteti hladnog lanca, podržane su i kampanje za eliminaciju dezinformacija i povećanje povjerenja u imunizaciju među roditeljima i zdravstvenim radnicima - rekla je, između ostalog, Vashchenko.

Uz potporu UNICEF BiH i Evropske unije, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je producirao nove promotivne i edukativne materijale o redovitoj imunizaciji i distribuirao ih u sve kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Okrugli stol je održan u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine – Organizacijska jedinica u Sarajevu. Tokom okruglog stola, ispred zgrade Zavoda bila su postavljena dva promo štanda a doktori Barbara Knežević i Mirko Međugorac sa suradnicima građanima su dijelili promotivne i edukativne materijale i odgovarali na pitanja o imunizaciji.

Građane su podsjetili da u Federaciji Bosne i Hercegovine godinama imamo besplatan i pouzdan program redovite imunizacije protiv tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, pertussisa (velikog kašlja, hripavca), tetanusa, poliomijelitisa, bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbila (ospica), rubeole i parotitisa. Naglasili su da se odgodom ili odbijanjem cijepljenja djeca izlažu riziku obolijevanja od tih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice.

Građani su pokazali interes i za cjepivo protiv humanog papilloma virusa (HPV), koje je uvedeno u program imunizacije 2022. godine. Humani papiloma virus (HPV) je ključni uzročnik karcinoma cerviksa (vrata maternice), a doktori su istaknuli da je imunizacija protiv HPV najbolja mjera u prevenciji karcinoma cerviksa, karcinoma u području usta, ali i drugih karcinoma te genitalnih i negenitalnih bradavica koje se javljaju kod velikog broja stanovnika.

U toku je uvođenje i cjepiva protiv pneumokoka u program imunizacije. Imunizacija protiv Streptococcus pneumoniae – bakterije pneumokok – važno je osobito za djecu i osobe starije od 65 godina. Ta je bakterija uzročnik pneumokokne bolesti i to meningitisa, upale pluća, upale srednjeg uha i sepse.

Od 23. do 29. aprila traje Evropska sedmica imunizacije, koja se obilježava svake posljednje sedmice u aprila počevši od 2005. godine, na inicijativu Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu i u suradnji s UNICEF-om, Evropskim centrom za sprječavanje i kontrolu bolesti i drugim partnerskim organizacijama.

Usporedno s tom regionalnom javnozdravstvenom inicijativom, kojom se nastoji osnažiti svijest javnosti o važnosti i dobrobiti imunizacije za zdravlje ljudi, od 2012. godine se također pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na globalnoj razini obilježava Svjetska sedmica  imunizacije, navodi se u  saopćenju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

federalna.ba/Fena

Zavod za javno zdravstvo FBiH imunizacija
Siniša Skočibušić Zavod za javno zdravstvo FBiH
0 06.04.2024 16:38
Zavod za javno zdravstvo FBiH Svjetski dan prevencije karcinoma maligne bolesti
0 04.02.2024 09:35
Enis Hasanović Belma Kapo vakcinacija imunizacija
0 27.01.2024 13:37
Sanjin Musa morbile imunizacija vakcinacija cijepljenje
0 14.01.2024 21:42