videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Zavidovići bez odvoza smeća, komunalno preduzeće traži novi cjenovnik

Zavidovići bi za nekoliko dana mogli biti u potpunosti zatrpani smećem ako se hitno ne prekine radnički neposluh. Radnici JKP Radnik - zbog veoma niskih plaća, koje godinama nisu povećane - traže od osnivača da se na sjednici Gradskog vijeća izglasa novi cjenovnik komunalnih usluga. Gradski vijećnici prebacuju lopticu na gradonačelnika, koji je i prethodnih godina sredstvima iz budžeta “gasio požar”. No, je li to dugoročno rješenje za opstanak komunalnog preduzeća u Zavidovićima ili je samo prolongiranje rješavanja problema za neki naredni period?

Radnici JKP Radnik iz Zavidovića su u radničkom neposluhu. Nisu dobili pomoć za ublažavanje posljedica inflacije, a najniža plaća u ovom preduzeću iznosi 780 maraka. Odlučili su bojkotovati odvoz smeća. Međutim, neke su poslove nastavili raditi, nisu obustavili isporuku toplotne energije i popravke kvarova na vodotocima.

“Čistiti grad nećemo dok se ne nađe rješenje za nas, dok nam se ne isplati što nam je obećano, dok se ne uvrsti tačka dnevnog reda za rebalans budžeta”, poručio je Samir Hodžić, vozač u JKP Radnik.

“Jedino rješenje je usvajanje novog cjenovnika. Ukoliko Grad smatra da naše stanovništvo nije u mogućnosti da prati taj rast cijena koje bi naše kalulacije pokazale, neka Grad to snese na teret svog budžeta”, poručuje Branka Kadić, rukovodilac Računovodstva Finansijskog sektora u JKP Radnik.

Prijedlog povećanja cijena komunalnih usluga nije usvojilo Gradsko vijeće. Obrazloženje je da ne žele dodatni udar na džepove građana, te da problem s Javnim komunalnim preduzećem treba riješiti gradonačenik.

“To je dugogodišnji problem koji je kulminirao sada u izbornoj godini. Na neki način me asocira na to da se radi o udruženom poduhvatu dva politička subjekta koji žele da iskoriste opravdano nezadovoljstvo zaposlenika kako bi u izbornoj godini napravili određenu štetu”, tvrdi gradonačelnik Hašim Mujanović (Snaga naroda).

Radnici trpe neusaglašene stavove, a plaća im ne može pokriti ni osnovne životne potrebe. Uz to još i loši uslovi rada i nedovoljan broj kvalifikovanih radnika.

“Politika je ovdje igrala ulogu dosta godina i uvijek nauštrb ovih radnika. Ovi hoće glasati, ovi neće... A sve po nama puca”, govori Aziz Buljubašić, vodoinstalater u JKP Radnik.

Samo prošle godine za subvencioniranje, razvoj i pomoć Javnom komunalnom preduzeću izdvojeno je oko 700.000 maraka. Međutim, to nije sistemsko rješenje kojim bi se mogao održati kontinuitet u poslovanju. Cijene se formiraju na osnovu kalkulativnih parametara, a na osnovu kojih se formira i usvaja cjenovnik.

“Ukoliko ne prođe cjenovnik komunalnih usluga, u tom slučaju će gradski većnice biti isključivi krivci za propast Javnog komunalnog preduzeća u Zavidovićima jer to neminovno vodi stečaju”, upozorava Mujanović.

Radnici se, ipak, nadaju da do stečaja u preduzeću neće doći, te da će nadležni razumjeti značaj funkcioniranja komunalnih usluga, ne samo za radnike nego i za sve građane Zavidovića.

federalna.ba

Zavidovići komunalno poduzeće smeće
Rukomet rukometna reprezentacija BiH Zavidovići
0 22.05.2024 13:32
Mostar komunalno poduzeće
0 13.02.2024 13:49
Drina rijeka Drina smeće otpad zbrinjavanje otpada
0 17.01.2024 12:55