Zatvoren OFF, “Fish Out Of Water” i “Crosss Yoour Heart” najbolji filmovi

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada večeras je u Pozorištu mladih u Sarajevu zatvoren Omladinski Film Festival Sarajevo, 13. po redu.

Na festivalu je prikazano 26 filmova, od čega je 15 imalo svjetsku premijeru, a 5 filmova regionalnu premijeru. Članovi žirija Daniel Ebner, Ines Tanović i Stevan Filipović nisu imali lak zadatak. Ove godine na Festival je pristiglo preko 400 prijava za filmove. Nakon 2 godine Festival je u program vratio i Master class kao i druge popratne  sadržaje koji su privukli mlade ljude.

Najbolji kratki film festivala koji dolazi iz selekcije Wolf Competition je “Fish out of Water”, rediteljice Adriane Mrnjavac. "Fish Out Of Water" govori o mladom ocu koji ima priliku provesti vikend sa svojim petogodišnjim sinom Louisom nakon što mu neko vrijeme nije bilo dopušteno da ga vidi. Michijeva nesmotrenost susreće radoznalost i dječja iskrenost njegovog sina Luisa, a Michi polako prerasta u njegovu ulogu oca.  U filmu su igrali: Jack Hofer, Benedikt Haager, Sandra Hartlauer, Felix Kreutzer, Annalena Kubinger, Michou Friesz.

Najbolji film u selekciji OFF Generacija je danski film “Cros Your Heart” reditelja Nikolaj Storgaard 

Hanin veliki brat, Ivan, je njen najbolji prijatelj, ali sada je već odrastao i želi se preseliti u veliki grad. Hana zna da je njihov stariji brat, Jens, umro od predoziranja u gradu, i uplašena je da će uskoro izgubiti još jednog brata u opasnom gradu. S majkom koja je još uvijek tužna zbog gubitka djeteta, Hana mora sama proživljavatii ovo teško vrijeme i biti hrabra, jer ponekad je to sve što možeš. Cross Your Heart zasnovan je na istinitoj priči i istražuje učinak tuge na djecu, gledano iz njihove perspektive.

Posebno priznanje žirija, odnosno “special mention” dobio je ssloovenski film “Maks”,reditelja Martins Drakslera.

Večerašnjoj ceremoniji zatvaranja prisustvovali su reditelji filmova iz selekcija Wolf Competition i OFF Generacija, članovi žirija te gosti festivala.

Omladinski Film Festival Sarajevo
Omladinski Film Festival Sarajevo
0 21.07.2021 21:20
Omladinski Film Festival Sarajevo
0 21.07.2021 17:48
OFF Omladinski Film Festival Sarajevo konkurs kultura BiH
0 11.02.2021 19:02