Zatočeni iranski filmski režiser Jafar Panahi počeo štrajk glađu
(Izvor: EPA/BRITTA PEDERSEN)

Zatočeni iranski filmski režiser Jafar Panahi počeo štrajk glađu

Iranski filmski režiser Jafar Panahi započeo je štrajk glađu u zatvoru u znak protesta protiv odbijanja vlasti da ga privremeno puste uz kauciju do ponovnog suđenja, javila je u četvrtak novinska agencija HRANA.

Panahi je priveden u julu i rečeno mu je da će odslužiti šestogodišnju zatvorsku kaznu koju je prvobitno izrekao sud u Teheranu 2010. godine, u jeku pojačanog obračuna protiv neslaganja u Islamskoj Republici.

- Prema zakonu, trebao sam biti pušten uz kauciju nakon što je moj zahtjev za ponovno suđenje prihvaćen, ali moj slučaj je odgođen više od 100 dana - napisao je 62-godišnji režiser u pismu, prenosi HRANA.

- Ovo je u potpunoj suprotnosti s brzim suđenjima nevinim mladim ljudima koji su odvedeni na vješala 30 dana nakon hapšenja - dodao je režiser, koji je osvojio nagradu Camera d'Or na Kanskom festivalu za svoj film "Bijeli balon" iz 1995. godine.

Nije bilo trenutne reakcije iranskih vlasti u državnim medijima na vijest HRANA-e.

Iransko pravosuđe saopćilo je u julu da će Panahi odslužiti šestogodišnju kaznu zbog optužbi za "propagandu protiv sistema" i podsticanje opozicionih protesta nakon izbora 2009. koji su doveli do višemjesečnih političkih previranja.

Otada, protesti širom zemlje izazvani smrću u policijskom pritvoru mlade iranske Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra 2022. predstavljaju jedan od najtežih izazova za Islamsku Republiku.

Najmanje četiri osobe su obješene od početka demonstracija, saopćilo je pravosuđe. Iran je optužio strane neprijatelje da podstiču nemire.

Panahi je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući Zlatnog medvjeda berlinskog filmskog festivala 2015. za svoj film "Taxi", prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Jafar Panahi štrajk glađu iranski režiser
RMU Zenica rudari štrajk glađu
0 27.03.2023 19:49
štrajk glađu Gruzija Mihail Sakašvili  Mikhail Saakashvili
0 14.12.2022 18:06
zrak štrajk štrajk glađu
0 12.05.2022 17:18
rudari rudnika Dubrave štrajk glađu
0 29.04.2022 14:03