Prijedlog izmjena zakona o BHANSA-i ide u skraćenu proceduru
(Izvor: Arhiv)

Prijedlog izmjena zakona o BHANSA-i ide u skraćenu proceduru

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) razmatra po hitnom postupku. Poslanici su odlučili da će predloženi zakon razmatrati u skraćenoj parlamentarnoj proceduri.

Vijeće ministara BiH usvojilo je prijedlog ovog zakona, koji je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa radi prilagođavanja potrebama prakse i otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Kako je navedeno iz Vijeća ministara BiH, predloženi Zakon usklađen je sa zahtjevima iz Protokola II Multilateralnog sporazuma o stvaranju Evropske zajedničke zrakoplovne oblasti (ECAA) u pogledu naziva i organizacije djelatnosti.

Dopune zakona, između ostalog, osiguravaju pružanje usluga u zračnoj plovidbi na svim kontroliranim aerodromima u BiH, uključujući i aerodrome osnovane nakon stupanja na snagu Zakona.

Poslanik Jasmin Emrić (NES - Za nove generacije) je kazao da zahtjev za hitni postupak predloženog zakona nije opravdan, jer predlagač nije obrazložio, niti naveo razloge za hitnost koji su propisani Poslovnikom Predstavničkog doma.

Istaknuo je da se radi o vrlo važnim izmjenama, te naveo da se predloženim izmjenama i dopunama ukidaju ograničenja o dozvoljenom broju mandata za članove Vijeća Agencije i za članove uprave, odnosno za direktora i za zamjenike direktora.

Podsjetio je da su važećim odredbama predmetnog zakona dozvoljena  samo dva mandata.

- Predloženim hitnim izmjenama i dopunama uvodi se mogućnost višestrukih mandata, više od dva mandata, ili otvara se mogućnost da neka osoba bude doživotno direktor ili zamjenik direktora ili član Vijeća Agencije. Kome je tako hitno stalo da omogući doživotni mandat nekoj osobi koja već sada vrši prvi ili drugi mandat. Čini mi se logičnim da je ovo pravi razlog hitnosti. Ako nije, pozivam predlagača da kaže šta jeste - kazao je Emrić.

Poslanik Šerif Špago (SDA) je napomenuo da je predsjedavajući Marinko Čavara (HDZ BiH) prije otvaranja rasprave konstatovao da nema predlagača.

Skrenuo je pažnju na odredbu Poslovnika koji definira da u slučaju odsustva predlagača akta o njemu se ne raspravlja, osim ako Dom ne odluči drugačije.

- Morali ste staviti na glasanje da li ćemo raspravljati o zakonu ako nema predlagača. Naknadno je predlagač došao, ali nije bio u momentu kada je predsjedavajući konstatovao da nema predlagača i otvorio raspravu bez odobrenja Doma da se otvori rasprava ako nema predlagača, u skladu sa Poslovnikom - kazao je Špago.    

Predsjedavajući Doma Marinko Čavara je naveo da je Špago u načelu u pravu, ali da je ministar Edin Forto tu.     

Po okončanju rasprave, poslanici nisu prihvatili razmatranje predloženog zakona po hitnom postupku, nego su odlučili o njemu raspravljati u skraćenoj parlamentarnoj proceduri.

Nakon takve odluke, poslanicima se obratio i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, koji je kazao da je jedini razlog zašto je ovo išlo u hitni postupak, jer su sitne izmjene.   

- Apsolutno mi nije bitno da ide po hitnom postupku, ni po skraćenom. Može redovno. Radi se o izmjenama zakona, jednostavnim izmjenama, koje su dobile političku konotaciju zbog, čuli ste, a ja sam čuo u medijima, koje su kritike ovog zakona bez ulaska u suštinu ovih izmjena. Kad dođe vrijeme za to ja ću vam odbraniti svaku pojedinačnu izmjenu ovog zakona - kazao je ministar Forto.

Ja ću, istaknuo je on, odbraniti svaku izmjenu u ovom zakonu, "jer me ne zanima dnevna politika, zanima me hoće li zakon biti bolji ili ne".

- Ako je moguće, pustite u redovnu proceduru, neka svi kažu u komisijama šta imaju, a ja ću odbraniti ove izmjene ovakve kakve sam predložio - kazao je ministar Forto.  

Nakon njegovog izlaganja predsjedavajući Doma Marinko Čavara je pojasnio da, nakon što je Predstavnički dom izglasao skraćeni postupak,  sada moraju radna tijela obaviti svoj dio posla.

Na taj način je okončana rasprava o ovoj tački dnevnog reda.

Obavljena rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izmjenama i dopunama zakona za 90 dana se pomjera rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvještajima, koji bi u novom roku trebao biti operativan do 23. marta 2024. godine. Istovremeno se uvode prijelazne odredbe u vezi sa disciplinskim prekršajima uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Davor Bunoza je, obraćajući se poslanicima, kazao da su dobili dopis VSTV-a, u kojem su zamolili da se rok za formiranje Odjela za integritet produži za dodatnih 90 dana.

- Ovim izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u produžavamo rok za formiranje Odjela za integritet na dodatnih 90 dana, a još u tri članka ispravljamo neke tehničke stvari - pojasnio je ministara Bunoza.

Kaže da je razlog za hitnost činjenica da je Odjel za integritet već trebao biti oformljen, već trebao djelovati.

- Međutim, činjenica je da se nije uspjelo sa formiranje ovog odjela. Da ne bi zastao pravosudni sustav, mi smo po hitnom postupku izmijenili dopune na način da produžavamo rok za formiranje Odjela za dodatnih 90 dana - pojasnio je ministar Bunoza.

Nakon što su obavili raspravu, poslanici će se na kraju sjednice izjasniti o predloženom zakonu, po hitnom postupku.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom sjednica
Vlada ZDK sjednica Memorijalni centar Potočari školarina
0 24.05.2024 11:42
delegati Dom naroda sjednica neradna nedjelja infrastruktura
0 16.05.2024 08:18