Zašto sele Amerikanci: Ranije zbog korone, sada zbog besparice
(Izvor: Ilustracija)

Zašto sele Amerikanci: Ranije zbog korone, sada zbog besparice

Novo američko istraživanje kaže da ljudi koji su se zbog epidemije preselili prošle jeseni, kao glavni razlog selidbe navode opadanje prihoda, dok su oni koji su se preselili prošlog proljeća, kao razlog selidbe navodili strah od zaraze koronavirusom.

Istraživanje obavljeno u novembru, čiji je rezultat u četvrtak objavio Istraživački centar Pew, pokazuje da se zbog COVIDA-19 s jednog mjesta na drugo preselilo pet odsto odraslih osoba u SAD, dok ih je pri prethodnom istraživanju u junu bilo manje, tri odsto.

Trećina onih koji su se preselili zbog COVIDA-19 u novembru navela je finansijske razloge, poput gubitka posla, dok ih je u junu bilo upola manje - 18 odsto. Podjednakoo se procenat anketiranih koji su rekli da je razlog preseljenja strah od oboljevanja od koronavirusa, smanjio od juna do novembra sa 28 na 14 odsto.

Oko 12 odsto onih koji su se preselili tokom epidemije i anketiranih u novembru, reklo je da je razlog tome što je bilo previše ograničenja zbog sanitarnih mera tamo gde su živeli, a to pitanje nije bilo postavljeno u junu.

Udio onih koji su se preselili tokom epidemije s porodicom, opao je sa 61 na 42 odsto što bi se moglo objasniti smanjenjem sposobnosti za kupovinu stanova i kuća i opadanjem mogućnosti za zaradu od iznajmljivanja sopstvenih nekretnina, kaže se u istraživanju.

Osobe od 18 do 29 godina bile su po obe ankete najvjerovatniji kandidati za preseljenje, i u novembarskom istraživanju je 11 odsto reklo da je to i učinilo.

Latino i crno stanovništvo je više nego bjelačko reklo da se preselilo zbog virusa, pokazalo je novembarsko istraživanje. U toj anketi, devet odsto odraslih Hispanaca, sedam odsto odraslih Crnaca i samo četiri odsto odraslih bijelaca reklo je da su se preselili zbog pandemije.

Pew je sproveo istraživanje među 12.648 odraslih osoba u SAD od 18. do 29. novembra, a rezultati su upoređeni s rezultatima istraživanja sprovedenog 4. do 10. juna 2020.

federalna.ba/Beta

SAD ljudi
SAD koronavirus vakcina vakcine vakcinacija imunizacija
0 18.04.2021 22:14
Aleksej Navaljni Aleksej Navalny SAD Rusija Bijela kuća Jake Sullivan
0 18.04.2021 17:09
žrtve pucnjava SAD Wisconsin Somers
0 18.04.2021 13:58
Joe Biden Japan SAD Kina Yoshihide Suga
0 17.04.2021 13:06