videoprilog Maje Popović (Dnevnik 2)

Zašto je visoka stopa smrtnosti?

Današnji korona bilans ohrabruje, ali ono što zabrinjava je veliki broj preminulih u posljednjih mjesec dana. Zašto je visoka stopa smrtnosti?

Nejasni podaci: U BiH registrovano 362 novozaraženih, preminulo 39 osoba

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovane su 362 novozaražene osobe. Preminulo je 39 osoba. Međutim, nejasno je kako je u cijeloj Federaciji registrovan manji broj zaraženih nego je to slučaj primjera radi u samo jednom kantonu, HNK, gdje je zabilježeno 178 novozaraženih. Zavodu za javno...

U posljednjih sedam dana preminulo je 460 osoba od posljedice zaraze koronavirusom u Bosni i Hecegovini. Smrtnost je izuzetno visoka - u posljednjih mjesec dana preminulo je više od dvije hiljade osoba. Postoji više faktora sa kojima je povezana smrtnost.

“Epidemiološke mjere, ukoliko se ne poštuju, ukoliko imamo slab nadzor i ukoliko dođe do velikog broja oboljevanja, u takvim slučajevima sigurno da je priliv značajno veći u bolnicama. U bolnicama imamo limitirane zdravstvene resurse, kapacitete i ljudske resurse”, kaže pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Zabrinjava i što je veliki broj medicinskih radnika zaražen koronavirusom, mnogi od njih su izgubili i životnu bitku sa koronom. Čerkez navodi još razloga povećane stope smrtnosti: “Često imamo situacije samoinicijativnog liječenja, uzimanje određenih preparata bez ičijeg upustva, prenose se od jedne osobe do druge osobe terapije, što je apsolutno kontraindicirano, da kažem medicinskim rječnikom. Treća jako bitna stvar, kod nas ljudi često dolaze kasno u bolnički sistem”.

Samoinicijativno liječenje od virusa, sa kojim smo se prvi put suočili prošle godine, upravo dovodi do toga da se pacijenti javljaju ljekarima sa već teškom kliničkom slikom. Jedan od razloga velike smrtnosti je i mutacija virusa.

“Virus je mutirao za ovih godinu dana, ovo je planetarno oboljenje, još populacija nema taj kolektivni imunitet tako da je to jedan od glavnih razloga povećane smrtnosti. Stanovništvo se malo opustilo sa nekim mjerama, a virus ima taj jedan sezonski karakter”, navodi epidemiolog Alis Kozica.

Ljekari poručuju - dok ne počne masovna vakcinacija, moramo poštovati sve epidemiološke mjere, jer jedino tako možemo spriječiti povećanje broja zaraženih, ali i visoku stopu smrtnosti. Virus je posebno smrtan za osobe starije od 65 godina, što je rezultiralo da više od 80 odsto smrtnih slučajeva u BiH su upravo osobe treće životne dobi.

federalna.ba

koronavirus smrtnost
Holandija koronavirus
0 18.06.2021 21:40
Italija koronavirus
0 18.06.2021 21:30
Kanada Sjedinjene Američke Države granica koronavirus
0 18.06.2021 20:20
Brazil koronavirus
0 18.06.2021 20:02
antiviralni lijekovi SAD koronavirus
0 18.06.2021 15:36
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 18.06.2021 13:07